Kultúra

Felújítják, de nem teszik vissza a helyére az Astoria szálló ikonná vált feliratát

Faludi Imre / MTVA / MTI
Faludi Imre / MTVA / MTI
A jó ideje LED-fényekkel működő betűk újra neont kapnak, kérdés azonban, hogy hol láthatjuk majd őket.

Az elmúlt napokban nagy felzúdulást váltott ki az Astoria Szállóként elhíresült négycsillagos Danubius Hotel Astoria City Center a belváros fölé emelkedő feliratának eltűnése, amiről pénteken elsőként hosszú cikkben számoltunk be.

Az írásban a hely közel száztíz éves történetének rövid bemutatása mellett a néhány napja leszerelt betűk melegfehér színnel világító, modern utódját is megmutattuk, ami a hotellánc arculatához illeszkedik ugyan, de egy városképi jelentőségű feliratot váltott le, jóval szerényebb tipográfiai minőséggel:

Vincze Miklós / 24.hu

Az ügyben felmerült kérdéseinkkel péntek délelőtt a Danubius Hotels sajtóosztályát is megkerestük, választ azonban eddig nem tőlük, hanem a leszerelést végző FRF Neon a cikket olvasó tulajdonosától, Bácskai Györgytől kaptunk.

Generációk

A cég mögött egy reklámos dinasztia áll, hiszen Bácskai nagyapja a hatvanas években a Fővárosi Neon Vállalatnál, később pedig a Neon Szövetkezetnél dolgozott. Utóbbi cégnél fia is követte, aki a rendszerváltás után megalapított az FRF Neont.

A család 2005-ben részt vett a magyar neonmentési láz első nagy durranásában, az Elektrotechnikai Múzeum Neonok Éjszakája nevű eseményén, ennek azonban a csoporton belüli ellentétek miatt nem lett folytatása.

Az FRF Neon ma az egyik olyan magyar cég, ahol képzett üvegtechnikus is dolgozik, így képesek új, hajlított neonokat gyártani. A piac ezt azonban nem igazán használja ki, hiszen az elmúlt tíz-tizenöt évben a rövid ideig tartó fellendülés ellenére a hasonló feliratokra nincs igazán szükség. A problémát tovább nehezíti, hogy a neoncsövek telepítésére csak néhány szerelő képes.

A projektet egy tenderen elnyerő cég vezetője lapunknak arról írt, hogy a hosszú évekkel ezelőtt már LED-világításra átalakított reklám cseréjére a szálloda arculatváltásának részeként, a településképi eljárások lefolytatásával, minden engedély birtokában került sor, a régi betűk azonban nem a szeméttelepre, hanem

az FRF Neon péceli raktárába kerültek, ahol a közeljövőben felújítják őket.

Vincze Miklós / 24.hu A 2017-es állapot.

A pályázható források híján saját büdzséből – vagy az elmúlt napok felzúdulását látva közösségi finanszírozás segítségével – megvalósítani vágyott munkák során

újra nagyfeszültségű neoncsövekkel reprodukálják majd a világítást, helyreállítva az eredeti feliratot,

abban azonban egyelőre nem biztosak, hogy a komplett felújítást válasszák-e, vagy részben tartsák meg a jelenlegi állapotot, ami a férfi szerint az elmúlt években távolról sem az 1948-as nagy átépítés során kapott arcát mutatta, hiszen

a legtöbb eleme a hatvanas-hetvenes években kerülhetett a helyére.

Hajdu Andor / TIPO Budapest

Az FRF Neonnak egyelőre nincs biztos terve arra nézve, hogy a 2023-ban végigfutó munkákat követően hová helyeznék a betűket – hiszen Patkós Luca és Racskó Dániel Neonfal Múzeum-álma a 2021-2022-es közösségi költségvetésből nem kapta meg a szükséges ötvenmillió forintot –, de dolgoznak a megoldáson, hogy rövidesen mindenki újra láthassa majd az évtizedeken a belváros képének fontos részét jelentő fényeket.

Bácskai György / FRF Neon A felirat hétfő reggel, a péceli raktárban

A betűket az első pillanattól megmenteni akaró Bácskai hozzátette: a lebontással az elemek építési hulladékká minősültek át, így a szálloda többé nem számít tulajdonosnak, de teljes vállszélességgel támogatják a felújítás ötletét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik