Kultúra

Annie Ernaux nyerte az irodalmi Nobel-díjat

LEEMAGE / AFP
LEEMAGE / AFP

A francia Annie Ernaux nyerte az idei irodalmi Nobel-díjat – jelentették be Stockholmban csütörtök délután.

A bátorságért és sebészi pontosságért, amivel feltárta a személyes emlékezet gyökereit, elidegenedéseit és kollektív korlátait

– áll az indoklásban, hozzátéve, hogy kompomisszummentesen és mélyen mutat be olyan témákat, mint a társadalmi osztály, a szégyen, a féltékenység, az önismerethiány.

A bejelentést követő sajtótájékoztatón felmerültek olyan újságírói kérdések is, hogy van-e valami speciális, az irodalmi értéken túlmutató üzenete a Nobel Bizottságnak Ernaux díjazásával, illetve, hogy elég reprezentatívnak tartják-e a díjat, tekintve, hogy vannak a világnak részei, ahol még soha senkit nem díjaztak. A válasz az volt, hogy a Bizottság mindig irodalmi minőségre koncentrál, és nem akar mást üzenni a díjjal. Az viszont fontos számukra, hogy a díjazott művei univerzálisan megközelíthetőek legyenek. Ha tehát van valami üzenet, az ennyi: ez olyan irodalom, amit mindenkinek érdemes olvasni.

Ernaux a kortárs francia regény egyik meghatározó alakja, a 82 éves írőnő elsősorban önéletrajzairól ismert, eddig 23 regényt adott ki. Magyar nyelven többek közt az Árulás, az Egy asszony, az Évek és a Lánytörténet jelent meg. A Litera tavaly októberben közölt róla portrét, mint az irodalmi Nobel egyik esélyesét, azt írták, „az írónő könyvei olyan hatással vannak a mai francia nőkre, amilyen hatással de Beauvoir művei voltak az előző generáció számára.”

Ernaux a franciaországi Lillebonne-ban született egyszerű munkáscsaládban, szülei kávéházat és közértet működtettek. Ő azonban másfelé fordult, tanárnak tanult előbb a rouen-i, majd a bordeaux-i egyetemen, ezzel párhuzamosan kezdett írni. Első regénye komoly gondokba sodorta: férje megvetése miatt titokban kellett megírnia és kiadatnia, majd mikor ezt a férfi megtudta, azzal vádolta, hogy ha titokban tud könyvet írni, akkor akár viszonyt is folytathat. A konfliktus végül váláshoz vezetett, de ahhoz is, hogy Ernaux sikeres írói karriert indított be a regénnyel. A fikciót hamarosan teljesen elhagyta a regényből, elsősorban önéletrajzi indíttatású történeteket írt, többek közt testvére halála, abortusza, kapcsolata édesapjával és a románcai is a feldolgozott témák közt szerepelnek. A legnagyobb hatásúnak tartott művében, a magyarul 2021-ben megjelenő Években saját életútját írja le, egyúttal korrajzot fest a francia társadalomról a második világháború és a kétezres évek közt.

Annie Ernaux egyik, szintén erősen önéletrajzi ihletésű regényének filmváltozata Esemény címen egyébként éppen most megy a magyar mozikban.

A tavalyi irodalmi Nobel-győztessel, Abdulrazak Gurnah-val készített interjúnk itt olvasható:

Kapcsolódó
Orbán Viktor politikai karriert épített a gyűlölködésből – állítja a friss Nobel-díjas író
Interjú Abdulrazak Gurnah-val, akinek nemcsak az egyik fő témája az elvándorlás, de tudja is, milyen egy életre elhagyni a szülőföldet. 2021 irodalmi Nobel-díjasával az Egyesült Arab Emirátusokban, a világ egyik legnagyobb könyvvásárán beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik