Kultúra

J. K. Rowling beleírta új regényébe a transzfóbia miatti meghurcoltatását

Tolga Akmen / AFP
Tolga Akmen / AFP

J. K. Rowling legújabb bűnügyi regénye, amit bejáratott írói álneve, Robert Galbraight neve alatt adott ki, kedden jelent meg The Ink Black Heart, azaz nagyjából A koromfekete szív címen, ám már így is vannak, akik végigolvasták – így derült ki, hogy a kötetbe Rowling beleírta saját életének egy fontos epizódját, a transzfóbia miatti meghurcoltatását.

A regényben a népszerű youtuber, bizonyos Edie Ledwellt azután hurcolják meg online, hogy videóit rasszistának, ableistának (aki a fogyatékkal élőket másodrendűekként kezeli) és transzfóbnak minősítik. A botrány nyomán az internetre kikerülnek a lakhelyéről készült fotók, nemi erőszakkal és halállal fenyegetik, míg végül egy nap holtan találják egy temetőben, halálra késelve – számol be a Rolling Stone. A lap szerint a regény további részében is sok szó esik a „társadalmi igazságosság harcosairól”, és a könyv Ledwellt „egy mesterien kitervelt, átpolitizált gyűlöletkampány áldozataként” ábrázolja.

Ezzel együtt a szerző tartja magát ahhoz, hogy bármilyen egyezés a valósággal csak a véletlen műve, blogjában azt írta, soha nem írt azzal a céllal, hogy a saját életéről beszéljen, és ez a könyv sem a saját tapasztalataiból táplálkozik, ugyanakkor azt elismerte, hogy mióta elkezdte írni a szóban forgó kötetet, azóta megtörtént vele néhány dolog, amit a könyvbe beleírt.

Szeretném nagyon egyértelműen tisztázni, hogy ezt a könyvet nem válaszként írtam mindarra, ami velem történt. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy amikor mindez megtörtént, azok, akik már olvasták a kézirat akkori változatát, azt kérdezték, látnok vagyok-e. Nem vagyok látnok, ez egyszerűen csak azoknak a furcsa fordulatoknak az egyike. Az élet néha jobban imitálja a művészetet, mint amennyire az ember szeretné

– fogalmazott.

J. K. Rowlingot egy 2020 júniusában kiadott esszéje nyomán minősítették transzfóbnak, és számos twitter-csörtéje is volt a témában, az ügyről itt írtunk hosszabban. Rowlingot ennek nyomán a Harry Potter-széria három főszereplője, Daniel Radcliffe, Rupert Grint és Emma Watson is elítélte, számos egyéb híresség mellett.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk eredeti verziójában azt írtuk, nem tudunk a kötet magyarországi megjelenéséről, azóta azonban kaptunk tájékoztatást, miszerint A koromfekete szív a GABO Kiadó gondozásában fog megjelenni idén november végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik