Kálomista Gábor: Őszöd után a tüntetők közé lőttek, most meg a filmem szemét akarják kilőni?

Az Elkxrtuk producere szerint politikai okokból el akarják süllyeszteni a filmjét a filmforgalmazók.

Hosszú és szenvedélyes interjúban bizonygatja Kálomista Gábor, az Elkxrtuk című film producere az Indexen, hogy filmjét politikai okokból el akarják süllyeszteni a filmforgalmazók. Mint ismeretes, az Elkxrtuk a 2006-os őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését, illetve az ezt követő tüntetéseken történt rendőri túlkapások történetét fikciós keretben beszéli el, és október 21-én mutatják be.

A producer szerint azonban a filmforgalmazók mindent megtesznek azért, hogy a film ne kerülhessen a közönség elé. Az interjúban Kálomista előbb felhánytorgatja, hogy már a korábbi filmjeit is szándékosan lehetetlen időpontokban vetítették, azt Elkxrtukat pedig el akarják hallgattatni: a Budapest Film csak egy moziban játssza a premier hetében, a Cinema Cityvel pedig nem haladnak a tárgyalások. A producer szerint ennek politikai okai vannak:

Eddig azzal voltak elfoglalva, hogy a színészeimet gyalázták, a kollégáimat fenyegették, a forgatási helyszíneken is keresztbe tettek, ahol csak lehetett, de legnagyobb meglepetésükre mégis elkészült a film. Rájöttek, hogy már nem tudják megállítani, kint van az előzetes, ott vannak az óriásplakátok, csináljuk a promóciót. Hol lehet még elgáncsolni egy filmet? Ott, hogy nem engedjük be a mozikba.

Kálomista szerint mindez azzal is összefüggésben áll, hogy a Budapest Film a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van, szerinte ennek köszönhető a döntés:

Megöltek egy mozit. Ez óriási szégyen. Cenzort játszanak, visszaélnek a hatalmukkal. Ilyen alapon miért ítélik el a második világháborús könyvégetéseket, akik most filmet égetnek

– háborgott a kormánypárttal régóta jó viszonyt ápoló producer, aki szerint személy szerint Gyurcsány Ferenc döntése, hogy melyik mozi milyen filmet játszik. Kálomista azonban azt állítja, a filmje így is eljut majd az emberekhez, másrészt mindent meg fog tenni „azért, hogy ezek az emberek tűnjenek el innen.”

Az Elkxrtuk producere végül azt is mondja, őt anyagi kár is éri a film elsüllyesztése miatt, és az Európai Unióhoz is fordul majd az állítólagos cenzúra miatt: „Nem a véleményt, de egy filmet támadnak, és mivel van olyan eszköz a kezükben, amivel ártani tudnak, meg is teszik. Ha most ezt teszi ez a csapat, mi lesz, ha még nagyobb hatalom kerül a kezükbe? Őszöd után a tüntetők közé lőttek, most meg a filmem szemét akarják kilőni?”

A film készüléséről egyébként még februárban elsőként a 24.hu adott hírt, akkor Kálomista Gábort is kérdeztük volna a filmről, de nem kívánt nyilatkozni.