Kultúra

Alföldi Róbert: A független színházaknak annyi

Virágot ültetek, háztartási dolgokat csinálok, amit eddig nem csináltam, főzök, mosok, takarítok, elmosogatok, ilyenek, de vasalni minek, hát nem kell rendes ruhában lenni

– kezdi Alföldi Róbert szokatlan napirendjének ismertetését Veiszer Alinda és László Pál karanténinterjújában, mely – természetesen – videohívásban valósult meg. Alföldi elmondta, nem hajlandó ezen pörögni folyamatosan, hogy mennyire más ez a mostani helyzet, ő így védi a saját pszichéjét. Szerinte alapvetően nincs azzal gond, ahogy a kormány kommunikálja a járvánnyal kapcsolatos információkat, és maga körül azt látja, hogy az emberek viszonylag komolyan veszik az előírásokat. Magányosnak sem érzi magát, épp ellenkezőleg, többet beszél barátokkal, családtagokkal, mint valaha, és a kutyaséta közben is lehet azért érintkezni emberekkel. A színházak sorsával kapcsolatban már jóval borúlátóbb.

Azoknak az alkotóknak, színházaknak, akik megpróbálnak a szó legkonkrétabb értelmében véve függetlenként működni, azoknak annyi. Kivéve talán az az öt hely, amit a főváros átvállalt. A járvány kellős közepén elfogadott salátatörvény, amiben az szerepel, hogy a felügyelőbizottságok öt emberéből három miniszteri, az azt jelenti, hogy három cenzor. Az, hogy a főváros öt színházat átvállalt, és a másik hat átengedődött a kormánynak, ennél világosabban nem tud megjelenni az, hogy aki azt képviseli, amit mi mondunk, az kap pénzt, aki nem, ott minden el van követve azért, hogy lehetetlenné tegyék. Ezen már nincs mit finomítani.

Amikor beszélgetőtársai azt firtatták, ez jelentheti-e azt, hogy őt majd esetleg nem fogják hívni az érintett színházak, Alföldi csak kacagott egyet, mondván, már most is ez van. Az Eszenyi-üggyel kapcsolatban saját negatív tapasztalata nincsen, de nem kérdőjelezi meg az Eszenyi Enikőt bírálók tapasztalatait, és szerinte – bár eredetileg támogatta a pályázatát – a legjobb döntés volt, hogy Eszenyi visszavonta azt. Saját rendezői stílusáról elmondta, hogy finomkodva nem lehet színházat csinálni, de van egy határ, amikor már a színész emberileg sérül, amin nem szabad átlépni, és ezt fontos megvizsgálni, hogy kinél hol van. Hogy milyen világ vár a színházakra a járvány elvonultával, azt egyelőre Alföldi szerint korai megítélni, de ő optimista, szerinte minden körülmények között lesz igény a színházra. A beszélgetést itt lehet végignézni, érdemes, többek között felbukkan Rozi kutya is.

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik