Kultúra a világ egy fura hely

Elektromágneses medállal verték át a századforduló gyógyulást kereső magyarjait

Köszvény, ideggyengeség, asztma, bőrbetegségek, álmatlanság, étvágytalanság, siketség, fej-, fog-, vagy fülfájás – a Volta-kereszt mindent megoldott.

A XIX. és XX. század fordulóján egyáltalán nem volt hiány fura gyógyszerekből: a tejfogak előbújása miatt nyugtalanná vált gyerekeket morfinnal, ópiummal és alkohollal, a fog- és torokfájást kokainos cukorkával, a köhögést és tüdőgyulladást heroinnal, a gyulladásokat, impotenciát és reumatikus megbetegedéseket pedig háromszor desztillált vízbe kevert rádium-226 és rádium-228 izotópokkal próbálták kezelni, számos betegnek súlyos függőséget, egészségromlást, vagy épp halált okozva.

A kor, amelyben a gyógyszerek még tele voltak drogokkal
A 18. és 19. században felfedezett, vagy széles körben elterjedt pszichoaktív szerek, mint a kokain, a heroin, vagy épp a kannabisz évtizedeken át a gyógyszerészet csodaszereinek számított.

Nem csak ma drogoknak számító, vagy csak indokolt esetekben, szigorú ellenőrzés mellett használt szerektől remélt azonban változást a kor embere, hanem az egyre több nagyvárosban megjelent villamosságtól is. Nem volt ez másképp Magyarországon sem, hiszen alig öt évvel az első budapesti áramfejlesztők megjelenése után fura  csodaszerek jelentek meg a magyar piacon: a mindenre jó elektromágneses Volta-kereszt, ami

“nem titkos szer, hanem phisikai törvényeken nyugszik és mindenki által megszerezhető villanyos-oszlop”.

in: Az Üstökös, 1899. december

A reformátusok, zsidók és más vallásúak kedvéért Volta-csillag, később pedig Volta-szív és Volta-kettős-csillag formában is gyártott medál reklámjai arra engednek következtetni, hogy azok a korábbi (nyilvánvalóan egyáltalán nem létezett) modellnél jóval erősebbek, “kimutathatóan 0,78 Volta villamossággal” bírnak, felhasználási területük pedig annyira tág, hogy akár univerzális gyógyeszközként is használhatók, hiszen a leginkább kitüntetésre hasonlító medál

“erősíti az idegeket, megujitja a vért és az egésze világon összehasonlithatatlannak elismert szer a következő betegségek ellen: köszvény, rheuma, neuralgia, ideggyengeség, álmatlanság, hideg kezek és lábak, hipochondria, sápkór, asthma, hűdések, görcsök, ágybavizelés, bőrbetegségek, aranyér, gyomorbajok, influenza, köhögés, süketség és fülzugás, fej- és fogfájás stb., stb.”,

sőt, már-már elképesztő módon

“elűzi az álmatlanságot, előmozdítja az étvágyat, edzi a testet.”

in: Országos Hírlap, 1898. március 1.

 

in: Az Üstökös, 1899. december

A reklámok közül több a nőket célozta meg, az ugyanis

“csillapítja a fájdalmat, villanyos árama megóv a kellemetlen következményektől a melyek már oly sok fiatal életet oltottak ki a kritikus időben.”

in: Az Üstökös, 1899. december

A fura csodaszert a századfordulón többször is betiltották, legalábbis erre enged következtetni a Magyar Székesfőváros 1899-ben megjelent számainak egyikében (1899. augusztus 7.) elejtett, a fura gyógyszerek és készülék forgalomba hozatalát betiltó rendelet előkészítéséről szóló rövidhír egy félmondata („Legutóbb a Volta-kereszt nevű szabadalmazott készüléket tiltotta ki a miniszter a forgalomból”), a teljes betiltásra azonban még hosszú éveket kellett várni.

A Nagymező utca 10. ma

 

A Heti Szemle alig fél évvel később, 1900. januárjában megjelent számából kiderül ugyanis, hogy a nyilvánvalóan teljesen haszontalan eszközök orvosi rendeletre továbbra is elérhetőek:

“A világszerte elterjedt Volta-kereszteket ezentúl aligha használják Magyarországon, A belügyminiszter megtiltja a Volta-kereszt további árusítását. Indoka e rendeletnek az, hogy az élegülő szerekből, különösen rézből és horganyból  készült galván áramot fejlesztő, állítólag gyógyerőt gyakorló, közvetlen az emberi testen viselendő készülékek, mint az úgynevezett Volta, vagy Galvános kereszt, csillag, gyűrű, lánc, öv, talpbetét alkalmazása, illetőleg ilyenek használata az országos közegészségügyi tanács szakvéleménye szerint bőrbetegségeket, sőt mérgezéseket idéz elő. Ennélfogva ezeknek forgalomba hozatalát és külföldről való behozatalát a belügyminister a kereskedelmi és pénzügyministerekkel a horvát, szlavón és dalmát bánnal s az osztrák csász. és kir. belügyminnisterrel egyetértőleg eltilja. Az intézkedés alól csak az esetben van kivétel, ha az illető szerek orvosi rendeletre készülnek.”

A korlátozás nem jelentette persze azt, hogy a Volta-keresztet, duplakeresztet, szívet és más szörnyűségeket mindenki egy csapásra elhelyezte a legközelebbi szemétkosárban, hiszen sokan még hosszú éveken át hittek a gyógyító erejében, másokon pedig a placebohatásnak köszönhetően tényleg segített is. Utóbbi csoportba tartozhatott dr. Csete Antal veszprémi városi főügyész is, akinek

“a legfelsőbb helyen megengedték, hogy az elektro-galván dupla Volta-keresztet viselhesse.”

– írja a Veszprémi Ellenőr 1908-ban.

A tilalom nem tartott sokáig, hiszen rövid szünet után újra felbukkantak a rég nem látott, a Nagymező utcai raktár helyett már a svájci Bázelből érkező tárgyak, kiegészülve a Dr. Sanden-féle villamos övvel, valamint néhány új gyógyhatással – a Szatmár és Vidékében megjelent leírás például már a Megifjodás és az élet meghosszabbítása címmel vezeti fel a medálokat, hozzátéve, hogy azoknak köszönhetően

“a vér- és idegrendszer normálisan működik, az érzések megerősödnek, a mi általánosan kellemes érzést okoz, a testi és szellemi erő jobban kifejlődik, ugy, hogy általában egészséges a boldog állapot de ezzel kapcsolatosan az ugy is oly rövid emberi élet meghosszabbodása érhető el”,

az alvás közben használandó övről pedig kijelenti:

“Uj fürgeségre és életvidámságra, Uj önbizalomra, Uj emlékező tehetségre, Uj munkabirásra, Uj boldogságra tehetnek szert a gyönge emberek a villamosság segitségével. Dr. Sanden csodálatos övalaku testi telepe által igen könnyű és a mellett tudományos modon jut ez az életadó elem a testbe és a betegnek alvás özben biztos gyogyulást nyujt. A Dr. Sanden-féle villamos öv biztosan gyogyitja: a csuzt, a köszvényt minden tagban, idegességet, álmatlanságot és étvágytalanságot, influenzát és morfiumbetegséget, idegbetegséget, hiszterikus nyavalya törést, sápadságot, szélütést, hátgerinczbajt, görcsöt, szivdobogást, vértodulást az agyba […]”

in: Szatmár És Vidéke, 1903. május 19.

A reklámok jó része a gyártóhoz naponta özönlő hálás levelekről is beszámol, ezekből azonban csak hat évvel az első hirdetések megjelenése után láthatunk néhányat, melyek rövidebb-hosszabb formában a kor tucatnyi magyar lapjában felbukkantak, hírt adva a hosszú időn át a szobájából kimozdulni is alig képes férfi sétáiról, a nagyothallás javulásáról, vagy épp egy gyerek orvosokat zavarba ejtő kiütéseinek enyhüléséről:

in: Hazánk, 1904. október 9.

A valódi gyógyhatással nem rendelkező ékszereket végül az első világháború 1914-es kitörése állította meg, nevük azonban tíz évvel később, a Budapesti Közlöny tilalmi listájában még felbukkan, olyan, csábítónak hangzó szerek mellett, mint az augsburgi életessencia, az Elektro-metallikus-készülék férfigyengeség ellen, a hallást erősítő olaj, a Rózsa-féle élet-balzsam, a Sauter-féle elektró-homeopathikus csillaggyógyszer, a Schneeberger tüsszentőporok, illetve Wolfski A. tüdővészt gyógyító teája.

A furcsa gyógymódok ma, a XXI. században is jelen vannak – ehhez elég csak a magyarok 44 százaléka által elfogadott, a Magyar Tudományos Akadémia orvosi osztálya, valamint a vezető európai tudósok szerint viszont a placebohatást leszámítva teljesen hatástalan, sőt, a betegek sokszor gyógyszereket elutasító viselkedése miatt kimondottan kártékony homeopátiára, vagy az ezüst-kolloidra  gondolnunk.

A magyarok 44 százaléka hisz a homeopátiában
41 százalék szerint viszont nem szabad hinni benne.

Nagy vonalakban továbbra is igaz tehát a több mint száztíz évvel ezelőtt a Kővárvidék című lapban megjelent írás:

“Szeretik az emberek magukat ámítani és ámittatni, ezért oly nehéz a kuruzslás kiirtása. Hiszen sok család a háziorvoson kívül házi titkos és titkolt csudaszereket is tart. No igen, mert a háziorvos végre is mindennapos valaki, aki meg is szokta mondani, magyarázni, hogy mit miért és mi ellen rendel. De azok a „prágai“ vagy mathuzsálemi „cseppek“, „elixirek“ stb., azokról megvagyon Írva, — de mennyire! — hogy valami extravurstok. És ez a fő! Ilyen extravurst többek között a „Volta-kereszt.“ Hány ilyen titokban dekorált keresztes vitéz áll hadilábon a — józan észszel! Jól mondja valahol egy francia iró: »Tout passe, mais la stupidité et dupidité des hommes jamais«. (Minden elmúlik, de az emberek balgasága és becsaphatósága sohasem.) De én mégis imigy fohászkodom: Oh szent együgyüség, Múljon el a te országod, ne legyen meg a te akaratod mindörökké. Ámen.”

 

A cikkben említett lapok vonatkozó számait az Arcanum Digitális Tudománytáron át értük el, az anyag kiemelt, Judit Klein által készített képe pedig mindössze illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik