Belföld

Fél év eltiltást kapott a „csodaszert” reklámozó orvos

Juhász György a mérgező ezüstkolloidot ajánlgatta rák ellen.

A Magyar Orvosi Kamara fél évre eltiltott a hivatásától egy szülész-nőgyógyászt, aki részt vett egy ezüstkolloid-készítmény reklámozásban. Juhász György egyebek mellett azt bizonygatta: csak azért írják rá a termékre, hogy nem szabad lenyelni, mert Magyarországon az étrend-kiegészítőből kozmetikum kategóriába sorolták a terméket. Valójában nagyobb koncentrációban az ezüst-kolloid mérgező lehet, így ilyen terméket sem élelmiszerként, sem étrend-kiegészítőként nem szabad forgalmazni.

A HVG cikke szerint Juhász csodaszerként próbálta eladni az ezüstkolloidot, ami szerinte „természetes antibiotikum”, sőt, „visszaregulálja a rákos sejtek működését”. Ám a kamara etikai kódexe szerint „kirívóan súlyos etikai vétséget követ el az az orvos, aki szakmai tekintélyével fedez és népszerűsít általa nem ismert hatással és mellékhatásokkal rendelkező gyógymódot, tudományosan nem megalapozott gyógymódokat végző személyekkel közvetlen vagy közvetett üzleti kapcsolatot létesít”.

Boldogkői Zsolt, a szegedi egyetem orvosi biológiai intézetének tanszékvezetője a HVG-nek elmondta: nincs ismert és igazolt terápiás hatása az ezüstkolloidnak. Úgy fogalmazott: számos vegyszer, például a hipó vagy a sósav is megöli a baktériumokat, gombákat, vírusokat, mégsem jut senkinek az eszébe ezt élő szervezet belső fertőtlenítésére ajánlani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik