Kultúra

Csak a régészeknek okoz örömöt a hosszan tartó kánikula

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 08. 05. 10:00

A száraz időjárás régészeti lelőhelyek százait mutatja meg a légirégészeknek – sokszor alig néhány lépésnyire a már ismert emlékektől.
Korábban a témában:

Az elmúlt hónapokban egymást követték az időjárás furcsaságairól szóló hírek: a csontsovány jegesmedvék a klímaváltozás szomorú mementójává váltak, Japánban sosem tapasztalt hőmérsékletet mértek, néhány héttel ezelőtt pedig nemes egyszerűséggel megolvadt útba szorultak az ausztrál autók. Minden idők második legforróbb júniusán vagyunk túl, de a július sem bánt épp kesztyűs kézzel a magyarokkal, a hőség pedig ezen a héten is tovább folytatódik.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Narancssárga figyelmeztetés a tikkasztó hőség miatt
A kánikulát csak kisebb viharok szakítják meg. Egész héten brutális meleg lesz.

Minden jel arra mutat, hogy az elképesztő hőségnek egyáltalán nincs pozitív hozadéka, az ismeretlen múltat feltáró régészek azonban mégiscsak nyernek vele:

a szárazság megkönnyíti ugyanis az új régészeti lelőhelyek megtalálását.

A levegőből jól látszanak ugyanis az egykori épületek és az emberi kéz egykor kőből vagy fából emelt, évszázadokkal, vagy épp évezredekkel ezelőtt már elpusztult nyomainak körvonalai.

Fotó: J. Dassié / Wikimedia Commons

 

A jelenség oka egyszerű: a föld alatt megbúvó kőfalak felett ugyanis jóval kevesebb talaj húzódik, ezáltal az abból kinövő növények is kevesebb tápanyaghoz jutnak. Az egykori árkok esetén ennek persze épp a fordítottja igaz: a vastagabb felső talajréteg természetes vízgyűjtőként működik, az azt rejtő növényzet pedig jóval erősebb lesz, sőt, gyorsabban is nő.

A leginkább a gabonafélék mutatta különbség a földeken sétálva, vagy épp átlagos időjárási körülmények esetén, a levegőből nézve nem látszik, a tartós szárazság, vagy a túl csapadékos idő azonban segít, hogy az ideális körülmények közt élő, elegendő mennyiségű nedvességhez és tápanyagokhoz jutó növényektől tökéletesen elkülönülhessenek a kevésbé szerencsés társaik.

Az Amusing Planet és a BBC szuper anyaga a közelmúlt szigetországi találatait gyűjtötte össze, melyeken tökéletesen látszanak a rég eltűnt kúriák, kertek, illetve a Stonehenge-hez hasonló őskori építmények nyomai.

A kr. e. 3100 körül épült newgrange-i kamrasírtól mindössze hétszázötven méterre például egy eddig ismeretlen, a késő neolitikumból származó, a Stonehenge-nél ezer évvel idősebb, kétszáz méteres átmérőjű körben elrendezett kőtömbsor és bejáratának körvonalai látszanak. A feltárásra  közeljövőben biztosan nem kerül majd sor, tekintve, hogy az egy éppen működő farm közepén fekszik:

A nottinghamshire-i Clumber Parkban a XVIII. században épült, többszöri leégése után nyolcvan évvel ezelőtt lebontott Clumber House körvonalai kerültek elő, köszönhetően annak, hogy az épület alapja a földben maradt, az ezeket fedő talajréteg pedig jóval gyorsabban felmelegedett, mint az azt körülvevő terek. A felfedezés természetesen nem új, a kép jobb oldalán lévő napóra eddig azonban ismeretlen volt a kutatók előtt.

A lancashire-i Gawthorpe Hall rég eltűnt viktoriánus kori kertje is újra megmutatta magát:

És ugyanígy járt a Wales-ben egykor állt, harminchárom méter átmérőjű Castell Llwyn Gwinau is, mely egykor erős falú kastélyként emelkedett ki a dombok közül:

Légirégészeti kutatásokra, illetve feltérképezésre természetesen Magyarországon is szép számmal van példa: a hatvanas-hetvenes évek fordulóján így kutatták például az Alföldet körbevevő, a rómaiak irányítása alatt épült Csörsz árkát, aminek vonala a XIX. századig kitűnően látszot, a modern talajrendezések nyomán jó része azonban mára már eltűnt. A nem régészeti célú légifotók tanulmányozása is rengeteget segített a kutatóknak, az igazi áttörést azonban a rendszerváltás hozta, hiszen azután indultak meg a légifotós képzések, illetve nyílt lehetőség a szabad repülésekre, melyek nyomán évszázadokkal ezelőtt eltűnt kolostorokat, templomokat és erődítményeket ismerhetünk meg – így például a IV. században épült, négyszög alakú alsóhetényi vár körvonalait, amit közel ezerhétszáz évvel ezelőtt negyvenkilenc bástya tett bevehetetlenné:

Fotó: Civertan
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.