Tudomány

Rettenetes kínokat állnak ki a jegesmedvék – miattunk

Vége azoknak az időknek, amikor a jegesmedvékről csupa cuki fotókat osztogatunk a Facebookon, fordult a kocka. Az alábbi felvételen haldokló maci napok alatt a klímaváltozás szomorú mementója lett, Paul Nicklen, a National Geographic fényképésze és a Sea Legacy természetvédelmi csoport tagjai saját elmondásuk szerint sírva forgatták a videót. A részletekről itt olvashat, a szívszorító videó pedig:

A jegesmedvék rokonaikhoz képest nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségű növényi táplálékhoz. Legfőbb táplálékuk a fóka, amelynek vastag zsírrétegéből megfelelő energiát raktározhatnak a szűkös nyári hónapokra. Esetében ugyanis a hideg évszak jelent bőséget.

Éhen halnak

Ahogy a tenger elkezd befagyni, a medvék útnak indulnak: leginkább a fókák légzőnyílásánál állnak lesben, hogy hatalmas mancsukkal kikapják a vízből a levegőért felbukkanó állatot. Vagy becserkészi a part mentén, jégtáblákon napozó zsákmányt.

A meleg időszakban főleg dögöket eszik, esetleg szárazföldi állatokra vadászik, de ez a forrás nagyon szűkös. Ha a tengeri jég nem jön idejében, a mackók éheznek. Ez a természet körforgása, ilyenkor lesoványodnak, a gyengébbek elpusztulnak, de jól bírják, a medvék túlnyomó többsége korgó gyomorral ugyan, de megéli a vadászszezont.

A klímaváltozás azonban túllőtt a jegesmedvék tűréshatárán. Csak az utóbbi 20 évben hat százalékkal csökkent a sarki jég kiterjedése, és ami a legrosszabb, a jegesedés hetekkel később és igen gyengén kezdődik. A bajt csak tetézi, hogy tavasszal is korábban húzódik vissza a jégtakaró, így az állatoknak még kevesebbidejük van a túléléshez elegendő zsírtartalékot felhalmozni.

Így néz ki élesben…

Az eredmény pedig a fenti videó. Paul Nicklen azt mondta, azért filmezték le az állat lassú, kínkeserves halálát, mert nem akarták, hogy hiába veszítse életét:

Amikor a tudósok azt mondják, hogy a medvék ki fognak halni, az emberek látni akarják, miként történik mindez. A jegesmedvék éhen fognak halni. Ez pedig így néz ki

– mondta.

(Kiemelt képünk a National Geographic videójából)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik