Kultúra

Menő online folyóirattá változik a Tekintet

A majd' 30 éves múlttal bíró Tekintet művészeti és irodalmi folyóirat nem jelenik meg többé nyomtatásban.

A megújult online folyóirat április 11-e, a költészet napja alkalmából mutatkozik be az olvasóközönségnek a www.tekintet.hu oldalon. A folyóirat alapító főszerkesztője annak idején Ördögh Szilveszter író volt, aki haláláig, 2007-ig vezette a lapot. 2008-tól Hovanyecz László lett a főszerkesztő, aki 2013-ban elhunyt, utóda Farkas László lett, a tekintélyes Új Írás egykori szerkesztője. A lapot kiadó Tekintet, Ördögh Szilveszter Alapítvány kuratóriuma úgy vélte, hogy az internetes Tekintet vezetése fiatalítást igényel, így az online folyóirat élére a 45 éves Kácsor Zsolt került.

Az új vezetés az eddigi szerzők megtartásával ugyan, de új alkotók bevonásával

olyan irodalmi, művészeti és szociográfiai lapot kíván készíteni, amelynek egyik fő jellegzetessége a művészi képgalériák megjelenítése, másik pedig az a szerkesztői koncepció, hogy egy irodalmi lapnak és egy írónak igenis lehet társadalmi felelőssége, még ha magának az irodalomnak nincs is, hiszen az irodalomnak mint művészetnek nem felelőssége és feladata van, hanem nyelve.

Kácsor Zsolt főszerkesztő szerint a Tekintet prózai megújítása többek közt abban áll, hogy ma Magyarországon szükség van az olyan irodalomra is, amelynek nem csak nyelve van, de anyaga is, amennyiben ez az anyag a társadalom mélyrétegeiben gyökerezik. Szerinte a szociális indíttatás nem írói feladat, hanem írói alkat kérdése, nem kényszer, hanem választás, vagyis az online Tekintet prózarovatának deklarált célja lehet a magára hagyott társadalmi rétegek felmutatása, a szegények, a kitaszítottak, az elnyomottak ügyének művészi, s nem politikai érdekképviselete.

Ez az oka annak, hogy az új online lap komoly szociográfiai anyagokat kíván közölni:

  • sorsfeltáró
  • szubjektív hangú emberi történeteket

tár az olvasók elé az ország „érdes” vidékeiről, az elhagyott, pusztuló ipari övezetekről, az egykori faluközösségek helyén tenyésző kilátástalanságról, az elvándorlásról, a szegénységről, a falusi oktatási helyzetről, a közmunkásokról, az idénymunkásokról. Az irodalmi riportok illusztrációi helyszíni fotósorozatok lesznek, amelyekből képgalériákat terveznek a honlapra. A Tekintet az Új Egyenlőséggel szoros együttműködésben fogja készíteni és közreadni a szociográfiai anyagokat.

Az online Tekintet számára a nyomtatott lap öröksége megőrzésre méltó és továbbgondolásra való, ezért a honlapon kialakítanak egy archívumot, amelyben a folyóirat eddigi összes száma olvasható lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik