Kultúra
FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - OCTOBER 13:  Author Salman Rushdie attends the press conference of the 2015 Frankfurt Book Fair (Frankfurter Buchmesse) on October 13, 2015 in Frankfurt am Main, Germany. The fair, which is among the world's largest book fairs, will be open to the public from October 13-18.  (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images)

Salman Rushdie miatt kemény a biztonsági ellenőrzés a Frankfurti Könyvvásáron

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 10. 14. 08:38

A szokatlanul szigorú biztonsági előírásokat Salman Rushdie jelenléte indokolta, aki a rendezvényt megnyitó sajtókonferencia vendégszónoka, és a Sátáni versek című könyve óta folyamatos életveszélyben él. 1988-ban ugyanis Khomeini ajatollah iráni vezető az író meggyilkolására felszólító vallási parancsot, fatvát adott ki.

A vallási türelmetlenség és a politikai korrektség béklyója

A brit-iráni író a véleményszabadság védelmére szólított fel. A gondolat és a szó szabadsága a vallási türelmetlenség és a politikai korrektség béklyója miatt is védelemre szorul – mondta.

A véleményszabadság nem csak önmagában fontos, hiszen “véleményszabadság nélkül valamennyi szabadságjog elenyészik” – hangsúlyozta az Egyesült Államokban élő muszlim vallású brit állampolgár.

A véleményszabadság korlátozása nemcsak cenzúra, hanem támadás az emberi természet ellen

– mondta Salman Rushdie, akinek meghívása miatt Irán lemondta a részvételt a könyvvásáron.

Magyarok is bemutatkoznak

A kedd esti megnyitó ünnepségen hasonló gondolatokat fogalmazott meg a német könyves szakma csúcsszerve, a könyvkiadók és könyvkereskedők egyesületének (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) elnöke. Heinrich Riethmüller hangsúlyozta, hogy a szólásszabadság és a publikáció szabadsága nem lehet vita tárgya, mert a szabad  és demokratikus társadalom alapját jelenti.

A vásáron több mint száz országból nagyjából 7300 kiállító vesz részt. A vasárnapig tartó vásárra 280-300 ezer látogatót – olvasót és szakmabelit – várnak. A rendezők több mint 4 ezer eseményt, konferenciát, felolvasást, író-olvasó találkozót szerveztek nekik. Az idei díszvendég Indonézia.

A könyvvásár magyar irodalmi programját negyedik éve a Balassi Intézet Publishing Hungary programja szervezi, az intézmény keddi közleménye szerint a korábbiakban is eredményes koncepció alapján: a rendezvény sűrűn látogatott közönségfórumain ismert német újságírók, irodalomkritikusok mutatják be magyar szerzők műveit, amelyek német fordításban az adott évben jelentek meg.

Az idei vásáron bemutatják Tóth Krisztina Akvárium című kötetét, Dragomán György Máglya című regényét, Kiss Noémi Rongyos ékszerdoboz című munkáját és Gárdos Péter Hajnali láz című könyvét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.