Világsztárok tiltakoznak a BBC kiherélése ellen

Úgy néz ki, David Cameron kormánya bosszút állna a brit közmédián. A legismertebb brit közéleti személyiségek szerint a tervek az ország megcsonkításával érnek fel.

Világsztárok és világhírű közéleti személyiségek tiltakoznak a BBC tervezett átalakítása ellen – tudósít az MTI. A brit közszolgálati média működését alaposan átszabná a kormány, szűkítenék a finanszírozást és a tartalomkínálatot is, mondván, „a BBC-nek nem feladata a nézettség hajszolása”. A kormány a regionális tartalmakat is korlátozná a helyi kereskedelmi hírportálok védelmére hivatkozva.

A tervekre reagálva nyílt levelet jelentetett meg a The Daily Telegraph konzervatív napilapban 29 világhírű közéleti személyiség, mások mellett David Attenborough természetfilmes, Daniel Craig színész, James Bond alakítója, J. K. Rowling, a Harry Potter-regények szerzője és Jamie Oliver sztárszakács.

A David Cameron miniszterelnöknek címzett levélben leszögezik: a BBC megnyirbálása Nagy-Britannia megcsonkolásával érne fel. A BBC egy olyan rendkívül értékes intézmény, amelyet a brit közönség szeret, megbízik benne, a külvilág pedig irigyel.

Már közvetlenül a májusi választások után olyan értesülések jelentek meg a brit sajtóban, mely szerint David Cameron korábbi koalíciós partnerétől megszabadulva a BBC „lerendezésére” készül. A Konzervatív Párt több magas rangú illetékese szerint a médiatársaság „megbocsáthatatlan részrehajlást” tanúsított a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt iránt a választási kampány alatt, Cameron kormánya ezt bosszulná meg.

Címkék: nagy-britanniabbc