Koncertek az ország egyetlen francia barokk orgonáján

Június 22-től indul az az orgonakoncert sorozat Zamárdiban, amely augusztus végéig tart neves orgonaművészek fellépéseivel.

Június 22-én Kővári Péter Clérambault, Liszt és Bach darabokkal ül a francia barokk orgonához, és nyitja meg több mint két hónapos koncertsorozatot.

Június 29-én Deák László és a Belvárosi Ferences Templom Liszt Ferenc Kórusa lép fel.

Július 6-án Zaretzky Daniel (Olaszország), július 20-án Karosi Bálint, július 27-én Kováts Péter, augusztus 3-án Fassang László és Rohmann Ditta (cselló) lép fel, utóbbiak improvizációs műfajjal is. Augusztus 10-én Ella István Bodonyi Katalinnal (ének), augusztus 17-én Ruppert István, augusztus 24-én Sárosi Dániel és augusztus 31-én Pálúr János és Jeney Zoltán (fuvola) lép fel a plébániatemplom orgonájánál.

Az orgonát az egyház, hívők és a város támogatásával, három éve avatták fel a zamárdi plébániatemplomban, ahol a korábbi orgona a háború során megsemmisült.

„A zamárdi orgona jelentősége és különlegessége nemcsak abban van, hogy az első – és máig egyetlen – francia barokk orgona hazánkban és Kelet-Európában, hanem az is, hogy ez a hangszer büszkén, bárhol állhatna eredeti nyelvi és kulturális környezetében.” Ezekkel a szavakkal méltatta Ruppert István neves orgonaművész a hangszert a felavatása során.

A hangszer híre a művészek világában hamar terjedt, és ennek eredményeként 2013. évben is a legkiválóbb orgonaművészek adnak koncerteket a nyári koncertsorozat keretén belül.

Ismételten fellépnek a már szinte zamárdi polgárnak tekinthető Ella István és Bodonyi Katalin, Fassang László és Rohmann Ditta művészházaspárok, valamint Ruppert István, Pálúr János, Kováts Péter, Kővári Péter.

Ismét eljön a zseniális Karosi Bálint Bostonból, először üdvözölhetjük Oroszországból Daniel Zaretzky orgonaművészt és újra fellép Deák László a Liszt Kórussal.