Programok az anyatejes táplálás világnapján

Tanácsadással, előadásokkal várják az érdeklődőket.

Az anyatejes táplálás fontosságát ma már világszerte elismerik, a szoptatásnak minden kultúrában hagyománya van.

Az Egészségügyi Világszervezet és a UNICEF átfogó programot dolgozott ki a babák egészsége érdekében, ennek hangsúlyozására 1992-ben a Szoptatás Világnapjává nyilvánították augusztus 1-jét. A jeles alkalom tiszteletére idén ismét rendeznek különféle programokat Székesfehérváron, orvosi és szakértői tanácsadásokkal, előadásokkal várják az érdeklődőket A Szabadművelődés Házában. A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

Tavaly nagy sikert arattak az Anyatejes Táplálás Világnapja tiszteletére szervezett székesfehérvári programok, ezen felbuzdulva, a város egészségfejlesztési tervéhez kapcsolódóan másodszor is megrendezzük az eseményt – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Östör Annamária. Az egészségügyi és sporttanácsnok elmondta: igyekszünk minden korosztályt megszólítani, a babákon és a kismamákon kívül szeretettel várjuk az apukákat és a nagyszülőket. Ez azért fontos, mert a családban mindenki kapcsolatba kerül a kisgyermekekkel.

Az augusztus 1-jén 09.00 és 13.00 óra között zajló programsorozatban olyan témákat is feldolgoznak, melyekkel kapcsolatban tévhitek, félelmek merülnek fel, ilyen például a babák fogápolása. Dr. Kristóf Edit gyermekgyógyász fogszakorvos szavai szerint az anyatejes táplálás az első lépése annak, hogy a kisgyermek fogai egészségesen fejlődjenek. A szülők tanácsokat kaphatnak a csecsemők száj- és fogápolásával kapcsolatban és megtanulhatják, miként lehet erre rászoktatni a gyerekeket. A szakorvos vallja: akkor teljes a siker, ha a gyermek számára a fogmosás ugyanolyan természetessé válik, mint a napi fürdés.

Hegedűs Judit védődő az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozta a tájékoztatón. Elmondta: a szoptatás örömforrást jelent az anyának és a babának egyaránt, mindkettőjük életében fontos ez a szakasz, erősíti a köztük fennálló rendkívüli kapcsolatot.

Az idei székesfehérvári programok között szerepel pszichológiai tanácsadás várandós kismamák számára az anyává válás folyamatáról és nehézségeiről, Mészáros Zalán mentőtiszt tanítja a légzésfigyelő használatát, illetve útmutatást kaphatnak a résztvevők a babahordozó eszközökkel, a babáknak és kismamáknak készített ételekkel és a helyes szoptatással kapcsolatban. Az ingyenes rendezvény ideje alatt lehetőség nyílik személyes és kiscsoportos konzultációra egyaránt.