Kultúra

Instant dohány [filmpremier]

A bűn csábítása csábító téma, hisz nincs is szebb annál, amikor valaki elveszíti ártatlanságát. De, figyelmeztet Rémusz bácsi, ez igen nehéz terep.

A bűn csábítása csábító téma, hisz nincs is szebb annál, amikor valaki elveszíti ártatlanságát. De, emeli fel figyelmeztetőleg ujját Rémusz bácsi, igen nehéz olyan filmeket csinálni belőle, mint mondjuk A próféta, és könnyű beleszaladni olyan ifjúságvédelmi bakikba, mint ez itt ni.

Pedig a magyar cím Guy Ritchie-s kalandokkal kecsegtet, de hiába beszélnek legalább három nyelven a történet folyamán, s hiába kerülnek elő kisebb-nagyobb kaliberű fegyverek, távol állunk mindenféle csavaros történettől. (A film alapja egyébként ez a könyv.)

Háromfelől indulunk az elején, láthatunk egy nem túl nehezen lebonyolított börtönszökést (Svédországban még a börtön is IKEA?), megismerkedünk egy csendes, halk szavú, elfoglalt, de nagyon okos, tehetséges fiatalemberrel, úgy hívják, Julien Sorel, ja nem, JW-nek szólítják, és a komor tekintetéből is jól látszik, hogy mennyire feljebb akar kerülni, tehetősebb barátai közé, akiknek sok pénzük van, meg vidéki bulikat tartanak mindenféle szerekkel. És egy délszláv származású gengszterrel is megismerkedünk, aki valamiféle mai Humprey Bogart lenne, kislánnyal és hatvanas bicepsszel.

Ez a három szál tekeredik a főhős, JW köré, ha bulvárosan akarnék fogalmazni, azt mondanám, halálosan, és miért ne akarnék? Főleg, ha a film is ugyanezt teszi, középkelet-hollywoodi nyelvjárásban beszéli a tömegfilm nyelvét, szinte már olyan érzésünk lehet, egy francia rendező kétségbeesett próbálkozását látjuk, csak szépelgő operatőri munka árulja el, a folyton a fénnyel szembeni beállítások, hogy itt a skandináv film eltévelyedéséről van szó.

A drogbizniszbe érintőlegesen betévedő JW történetével nemcsak az a baj, hogy nem hihető, a karakterekből is folyton kibújik egy családvédelmi szakember, mindenkire vastag betűvel van ráírva, mit is veszíthet, és érzelmileg is egyre megyünk melodramatikusba. Bűnfilm, ahogy azt az északi szocializmusban elképzelik.

Snabba cash – színes, feliratos, svéd thriller, 124 perc, 2010, rendező: Daniel Espinosa, forgatókönyvíró: Maria Karlsson, Jens Lapidus, zeneszerző: Jon Ekstrand, operatőr: Aril Wretblad, producer: Fredrik Wikström, vágó: Theis Schmidt, szereplők: Joel Kinnaman (Johan ‘JW’ Westlund), Matias Padin (Jorge), Dragomir Mrsic (Mrado), Lisa Henni (Sophie), Mahmut Suvakci (Abdulkarim), Jones Danko (Fahdi), Lea Stojanov (Lovisa), Dejan Cukic (Radovan), forgalmazza a Mokép

Hazai bemutató: május 5.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik