Kultúra

Thor [filmpremier]

Amikor a nyers erő és a fantasy látványvilága találkozik a shakespeare-i kifinomultsággal. Nyerő kombináció!

Hogyan kerül a csizma az asztalra, azaz a mennydörgés istenének pörölye Új-Mexikóba? Az acélos skandináv mitológia nagy erejű, ám hirtelen haragú, száműzött isten figuráját, Thort a hatvanas évek elején a Marvel Comics beemelte szuperhősei közé. A Shakespeare-feldolgozásairól ismert színész-rendező Kenneth Branagh pedig úgy döntött, meglovagolva a szuperhős-hullámot, filmet rendez gyerekkori ikonja, a renitens isten földi kalandjáról.

Felkérte hát Sir Anthony Hopkinst, a skandináv sztár Stellan Skarsgardot, és az év színésznőjét, Natalie Portmant húzóneveknek, majd annyi dolga maradt, hogy megtalálja az ideális Thort. Persze ironizálunk, ennél nehezebb feladat nemigen vár rendezőre, ám Branagh óriási szerencséje vagy zseniális szimata meghozta gyümölcsét: találkozott az ausztrál Chris Hemsworth-tel. A fene se gondolta volna, hogy az elsőre igazi izomagyú, zsé kategóriás tuskónak tűnő ifjú ekkora telitalálat lesz. Pedig nem csak izmai impozánsak, játszani is tud.

Thor, a meggondolatlan, forrófejű harcos megszokta, hogy akaratát mindenen keresztül érvényesíti, ám ez alkalommal viszályt szít az istenek és a Fagyóriások között, ezért apja, Odin főisten száműzi Azgardból a Földre. Az emberek között döbben rá, hogy önhittség helyett a szerénység segíthet megoldani problémáit, és a szerelem is megérinti a csinos asztrofizikus, Jane Foster által.

Ez a fantasy még azoknak is igazi élményt kínál, akik nem rajonganak a műfajért, a skandináv mitológia elemeit és figuráit ugyanis viszonylag komolyan veszi. Márpedig Thor olyan isten, és olyan mitológiai hős, aki rettentő ereje mellett mélységesen emberi természettel rendelkezik.

A film megfelelő arányban vegyíti az ő fejlődéstörténetét az akcióelemekkel és a téren és időn át kitartó szerelmi szállal. Szellemes párbeszédei, humora, és karakterei túlmutatnak a szokásos szuperhős sztorikon. Nem egy megfáradt Titánok harcát látunk. A pörölyével tornádót kavaró Hemsworth karizmatikus és szexi kisugárzása pedig olyan erős, hogy Natalie Portman zsenge kis nyusziként lecsúszott bugyival pislog mellette. Aki nem hiszi, nézze meg maga!

Kinek ajánljuk?
A skandináv mitológia, Kenneth Branagh, a képregények és fantasyk rajongóinak, és azoknak is, akik elvből nem néznek szuperhősös filmeket.

Kinek nem?
Akik rosszul lesznek egy kigyúrt férfi felsőtest látványától.

Thor – színes, szinkronizált, amerikai akciófilm. 2011. Rendezte: Kenneth Branagh. Szereplők: Chris Hemsworth (Thor), Sir Anthony Hopkins (Odin), Natalie Portman (Jane Foster), Tom Hiddleston (Loki), Kat Dennings (Darcy), Stellan Skarsgard (Andrews professzor), Ray Stevenson (Volstagg), Idris Elba (Heimdall), Rene Russo (Frigga). 114 perc. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai bemutató: április 28.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik