Élő Nagyvilág

Rakétarendszert és katonákat küld Izraelbe az USA

Cory PAYNE / DVIDS / AFP
Cory PAYNE / DVIDS / AFP

Négy izraeli katona vesztette életét egy hezbollahos drón miatt

Négy 19 éves katona meghalt, hét súlyosan megsebesült a Hezbollah, az Iránból támogatott libanoni síita terrorszervezet izraeli laktanya elleni dróntámadásában vasárnap este – jelentette az izraeli hadsereg (IDF) hétfő reggel az MTI tudósítása szerint.

Mintegy hatvan katona sebesült meg, amikor a robbanószerrel felszerelt támadó drón felrobbant a Goláni elit egység kiképzőtáborának ebédlője fölött Izrael középső részén, a Saron-vidéken fekvő Binjamina közelében. A Zijad 107 gyártmányú drónt Libanonból indították, és a légvédelem riasztása nélkül érte el a vacsorázó újoncokkal teli étkező helyiséget. Az IDF előzetes vizsgálata szerint két drónt indítottak Libanonból, s a másikat elfogták. Mindkettőt megfigyelték a határ átlépésétől, de a laktanyát elérőnek útközben nyoma veszett, ezért nem aktiválták a figyelmeztetést. A Hezbollah jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Az izraeli légierő repülőgépei és helikopterei üldözték a második drónt is, de az eltűnt a radarról valószínűleg azért, mert nagyon közel repült a talajhoz. Azért nem kapcsolták be a szirénákat, mert eltűnése után azt feltételezték, hogy lezuhant vagy elfogták.

„A háború kezdete óta foglalkozunk a drónfenyegetéssel, és jobb védelmet kell nyújtanunk velük szemben” – közölte Daniel Hagari, az IDF szóvivője az incidens után, és megígérte, hogy az eset kivizsgálása után levonják a tanulságokat.

Pénteken, jóm-kipúr előestéjén egy Libanonból indított drón egy idősek otthonát talált el Herzliában, Tel-Avivtól északra, de akkor senki sem sebesült meg. Október elején egy Irakból indított pilóta nélküli támadó légieszköz a Golán-fennsíkon csapott le egy laktanyára, ahol két katona életét vesztette és huszonnégyen megsebesültek.

Rakétarendszert és katonákat küld Izraelbe az USA

Fejlett rakétaelhárító rendszert küld az USA Izraelbe, hogy segítse az izraeli légvédelmet az esetleges iráni légitámadások ellen, amelyekre már két alkalommal sor került, először április 13-án, majd október 1-jén.

A THAAD-rendszert (Terminal High-Altitude Area Defense) fogják Izraelbe telepíteni, amelyet amerikai katonák fogják kezelni, ezért száz főnyi legénység is megy majd a rakétarendszerrel együtt – írta a CNN.

A THAAD a ballisztikus rakétákat képes elfogni akár nagyon nagy magasságban, és az amerikaiak szerint ez a rakétarendszer segíthet Izraelnek, hogy még jobban meg védhesse magát az esetleges iráni támadásoktól, amelyek egyébként túl nagy kárt eddig nem okoztak Izraelnek.

Olvasói sztorik