Nagyvilág europoli

Hivatalosan is megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások Ukrajna és az Európai Unió között

Az Európai Unió hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával–  jelentette be Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere kedden Luxembourgban. Lahbib az Ukrajnával kezdett első kormányközi konferencia nyitóbeszédében történelmi jelentőségűnek nevezte az Európai Unió számára a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

A politikus az MTI tudósítása szerint kihangsúlyozta, hogy az uniós integráció útja hosszú, a tárgyalások pedig szigorúak és megterhelőek lesznek. „A munka csak most kezdődik. Eltökéltséggel és elkötelezettséggel bízunk abban, hogy a tárgyalások folyamán képesek leszünk pozitív eredményre jutni” – fogalmazott a miniszter, aki kiemelkedőnek nevezte Ukrajna kitartását, hogy a folytatódó háború ellenére eredménnyel dolgozott és fogadott el számos reformot a tárgyalások megkezdése érdekében.

A tárgyalások megkezdése üzenetet hordoz Vlagyimir Putyin orosz elnök számára arról, hogy minden igyekezete ellenére Ukrajna egyre közeledik az Európai Unióhoz

– tette hozzá Hadja Lahbib. A belga miniszer reményét fejezte ki, hogy a kijevi vezetés továbbra is ugyanazzal az elhatározással hajtja majd végre a szükséges reformokat, ahogyan a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket teljesítette. Figyelmeztetett, hogy jövőbeli tagállamként Ukrajnától az EU elvárja, hogy továbbra is ragaszkodjon az Európai Unióról szóló szerződésben felsorolt értékekhez, nevezetesen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok, ideértve a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásához.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a nyitóülésen, videóhíváson keresztül elmondott beszédében azt mondta, az EU-csatlakozás tárgyalásainak megkezdése mindannak a szimbóluma, amiért Ukrajna legjobb fiai és lányai, ezrei adták életüket. Leszögezte továbbá, hogy álláspontja szerint erős Ukrajna nincs az EU nélkül, és egy erős EU sem lehetséges Ukrajna nélkül.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: „történelmi nap a mai, amikor tényleges, valódi tárgyalásokat kezdünk az Európai Unióval”.

Hálás vagyok mindenkinek, aki védi Ukrajnát, országunkat és népünket. Hálás vagyok a csapatnak, mely mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió részei lehessünk

– mondta az ukrán elnök.

Azt, hogy az ukránok teljesítették a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges elvárásokat, Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos is elismerte. Ezzel kapcsolatban ő arról beszélt, hogy  a bővítés hosszútávú geostratégiai befektetést jelent a békébe, a biztonságba, a stabilitásba és az egész kontinens jólétébe és felemelkedésébe. Közölte azt is, hogy az Európai Bizottság a csatlakozási folyamat során szorosan nyomon fogja követni Ukrajna előrehaladását az uniós integráció útján, és rendszeresen jelentést tesz arról az Európai Unió illetékes tanácsának.

A keddi ülés aláhúzza az Európai Unió bővítési politikájának fontosságát, a bővítés a jelenlegi geopolitikai helyzetben minden korábbinál szükségesebb. A bővítés minden fél javát szolgáló átalakulási folyamat

– tette hozzá a magyar uniós biztos.

Az Európai Unió a délután folyamán Luxembourgban, a csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő első kormányközi konferenciát tart Moldovával, majd szerdán Brüsszelben Montenegróval. A kormányközi konferencián az EU bemutatja a csatlakozási tárgyalások menetét és iránymutatásokat ad a tagjelölt országoknak. Az érdemi tárgyalások a következő tizenkét hónapon belül kezdődhetnek meg. Kijev és Chisinau 2022 februárjában nyújtotta be az EU-tagság iránti kérelmét, azt követően, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az EU-tagországok vezetői 2023 júniusában adtak tagjelölti státuszt a két országnak.

A további hivatalos tagjelölt országok között van Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország is. Az EU utoljára 2013-ban bővült, akkor Horvátország csatlakozhatott a közösséghez.

Kapcsolódó
Uniós mesterterv született Magyarország megkerülésére Ukrajna támogatásában
Felajánlották Magyarországnak, hogy a pénzük nem megy Ukrajnába, de ez sem volt elég.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik