A következő élő közvetítés része Netanjahu: Izrael amerikai fegyverek nélkül is helyt tud állni

Az ENSZ közgyűlése támogatja a palesztinok teljes jogú tagságát

MTI/EPA/Jerusalem Post pool/Marc Israel Sellem
MTI/EPA/Jerusalem Post pool/Marc Israel Sellem

Az ENSZ közgyűlés pénteken 143 igen és 9 nem szavazattal, huszonöt tartózkodás mellett elfogadta azt a határozatot, amel többek között lehetővé teszi, hogy a palesztinok teljes jogú ENSZ-tagságra formáljanak jogot. A határozat ugyan nem ad teljes jogú ENSZ-tagságot a palesztinoknak, de elismeri, hogy jogosultak a csatlakozásra, és erős üzenet az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

A várakozásoknak megfelelően Izrael mellett az Egyesült Államok is a palesztin kérés ellen szavazott. Az Egyesült Államok legutóbb április 18-án vétózta meg a Biztonsági Tanács széles körben támogatott határozattervezetét, amely Palesztinát az ENSZ 194. tagjává tette volna.

A pénteki szavazás előtt Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet úgy fogalmazott a közgyűlés előtt:

Az »igen« szavazat a helyes döntés, és biztosíthatom önöket, hogy önök és országuk még évekig büszkék lesznek arra, hogy a szabadság, az igazságosság és a béke mellett álltak ki ebben a legsötétebb órában.

A közgyűlési határozat amellett érvel, hogy a palesztinokat fel kell venni az ENSZ-tagok közé, és „ajánlja, hogy a Biztonsági Tanács kedvezően vizsgálja meg az ügyet”.

Bár a közgyűlés önmagában nem adhat teljes jogú ENSZ-tagságot, a pénteki határozat 2024 szeptemberétől további jogokat és kiváltságokat biztosít a palesztinoknak – például helyet az ENSZ-tagok között a közgyűlési teremben. Igaz, szavazati jogot egyelőre nem kapnak a testületben.

Szavazatunk nem jelenti a palesztin államiság ellenzését

– mondta Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese a szavazás után. Szerinte a nem szavazat annak elismerését jelenti, hogy a palesztin államiság csak olyan folyamat eredményeként jöhet létre, amely a felek közötti közvetlen tárgyalásokon alapul.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik