Gazdaság

Teletömték állampapírral az új paksi atomerőművet építő céget

Illyés Tibor / MTI
A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én.
Illyés Tibor / MTI
A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én.
Tavaly 135 milliárd forinttal tolta meg a költségvetés az új paksi atomerőművi blokkok beruházását végző céget. Eddig összesen több mint 600 milliárd forintot töltöttek a Paks II Atomerőmű Zrt.-be.

Fennállása során először zárt nyereséggel a két új paksi atomerőművi blokk beruházására és üzemeltetésére létrehozott Paks II. Atomerőmű Zrt. Az eddig menetrendszerűen veszteséget könyvelő cég tavaly 1 milliárd 158 millió forint adózott eredményt ért el, és az állami tulajdonos úgy döntött, hogy a pénzt nem veszi ki, hanem az eredménytartalékba helyezi.

Üzemi szinten egyébként veszteséget mutatott ki a paksi cég, de a pénzügyi műveletek bő hatmilliárd forintos eredményével pozitívba fordították a mérleget. Ez a mérlegjavító hatmilliárd forint a szöveges kiegészítés szerint a hitelintézeteknél lekötött bankbetétek és a diszkont értékpapírok kamataiból származik.

A Paks II. Zrt. könyveiben 52 milliárd forint bankbetétet és a forgóeszközök között 93,485 milliárd forint értékű „forgatási célú hitelviszonyt megtestesítő értékpapírt”, magyarul a költségvetés hiányát finanszírozó államkötvényt és diszkontkincstárjegyet tüntettek fel a múlt év végén. A megelőző évben az értékpapírállomány még a 3 milliárd forintot sem érte el.

A kamatbevételek 2,5 milliárdos növekedése mellett az is javította a képet, hogy a kiadásokon valamelyest faragtak. A bérköltség 9,3 milliárdról 8,9 milliárdra csökkent 2022-höz viszonyítva, a személyi jellegű ráfordítások pedig összességében 12,6 milliárdról 11,9 milliárdra mérséklődtek.

Ami az új atomerőmű beruházásának állását illeti, a befektetett eszközök állományváltozásából lehet kiolvasni, meddig jutott az építkezés. Tavaly december végén a befektetett eszközök soron 310,8 milliárd forintot mutattak ki, ami 20,6 milliárddal több, mint egy évvel korábban volt. Ennyit haladt előre egy év alatt az új atomerőművi blokkok beruházása.

Az állam azonban ennél sokkal több pénzt juttatott a múlt évben Paks II-nek. Tavaly áprilisban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter 135 milliárd forint tőkeemelést hagyott jóvá. Ezt a tulajdonosi jogokat gyakorló külgazdasági tárca meg is tette két lépésben:

  • augusztusban 41 milliárd,
  • decemberben 94 milliárd forint tőkeemelésről rendelkezett.

Az utóbbi esetben azzal, hogy a pénznek meg kell érkeznie december 29-éig a Paks II. Zrt. számlájára, és abból három, konkrétan megnevezett számlát kell kiegyenlíteni a kivitelező orosz céggel kötött szerződésnek megfelelően. Hogy milyen nagyüzemről van szó, jelzi, hogy külön Paks II. költségvetési osztály működik a minisztériumban, ennek vezetője is aláírta az alapítói utasítást.

Az új paksi atomerőműblokkok építése alaposan megcsúszott, maga Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondott olyasmit 2022-ben, hogy nyolc és fél év alatt semmi sem történt. Le is cserélték szinte a teljes Paks II.-vezetést, majd az orosz féllel folytatott tárgyalások után tavaly módosították a szerződést. Azóta arról van szó, hogy valamikor a következő évtized elején állhatnak üzembe az új blokkok. Külső szemlélő annyit érzékelhetett, hogy bejelentették: a megvalósítás fázisába lépett át a projekt. Magyarán az építkezésből eddig lényegében egy nagy gödör készült el, ezután kezdődhetett el az atomerőmű érdemi részének kivitelezése.

Soós Lajos / MTI Alekszandr Merten, a Paks II. atomerőmű építési projektigazgatója, a Roszatom atomerőmű-építéssel foglalkozó vállalatának alelnöke és Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója a bővítés kivitelezési szerződése módosításának aláírásán Szijjártó Péter külügyminiszter és Jevgenyij Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete jelenlétében a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. augusztus 18-án.

Az orosz-magyar szerződés módosítása után úgy fest, megindult a pénzeső, összesen 135 milliárd forinttal emelték a Paks II. Zrt. tőkéjét. Az említett 94 milliárd forintos tétel egyébként a huszonegyedik tőkeinjekció volt a cég 2014-es alapítása óta, ebben az időszakban a jegyzett tőke 9 milliárdról 273 milliárdra emelkedett. Ezt látni a cégdokumentumokban jegyzett tőkeként, de valójában sokkal több pénzt utalt a költségvetés a vállalat tőkeemeléseire. A cégiratokban szereplő adatok (az új részvények kibocsátáskori értéke) alapján

630 milliárd forint közelében van már a tőkeágon a Paks II-be pumpált közpénz mennyisége.

Az előző évi értékelés kitér az orosz-ukrán háborúra és a finanszírozási lehetőségekre. Eszerint minden a legnagyobb rendben, a magyar költségvetés ott áll a projekt mögött:

a konfliktusból adódóan a társaságnak finanszírozási kockázata nincsen, mert a működéshez szükséges forrást a magyar központi költségvetésből kapja tőkeemelés útján. A társaság pénzügyi helyzete stabil, megfelelő pénzösszeg áll rendelkezésre a bankszámláin a kötelezettségeinek kielégítésére.

Az orosz kivitelező cég, az Atomstroyexport magyarországi lerakatánál, az ASZE Rt.-nél (a cégjegyzékben az ASE AO magyarországi fióktelepeként találhatjuk meg) is történtek változások a múlt évben. Mint megírtuk, fehérorosz szakembert neveztek ki a cég élére, továbbá annak is van nyoma, hogy júliusban az addigi 22 milliárd forintos tőkét 33,6 milliárdra emelték.

A múlt év fejleménye volt még, hogy leányvállalatot alapított a Paks II. Zrt., az új cég neve Finatom Nonprofit Kft. lett. Ez a cég látja el a magyar és az orosz kormány között az atomerőmű építésének finanszírozásához nyújtandó állami hitel folyósításáról szóló megállapodás végrehajtásához szükséges ügynöki feladatokat – áll a beszámolóban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik