Belföld

500 kérdéses kérdőívet töltettek ki a gyermekvédelmi intézményvezetőkkel, nemi életükről is faggatták őket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Szexuális beállítottságukról, párkapcsolataikról, félelmeikről, és esetleges pedofília iránti érdeklődésükről is vallaniuk kell a gyermekvédelmi intézményvezetőknek az alkalmassági vizsgálat második fordulóján, írja a Népszava.

A tavasszal indult vizsgálatok első fordulójában főként vezetői kompetenciákkal kapcsolatos teszteket írtak az érintettek, de egyikük a lapnak arról beszélt, a második forduló már másról szólt.

Ez a kör a Belügyminisztériumban volt, ahol először egy 500 kérdéses kérdőívet töltöttek ki a résztvevők. Többek között arra kellett igaz-hamis választ adni, hogy

  • fél-e a sötétben,
  • lenne- e könyvtáros, vagy vadász,
  • előfordul-e, hogy nyom a halántéka vagy szúr a feje,
  • illetve egyedülálló, vagy párkapcsolatban él.

A Népszava arra következtetett, hogy az alapvetően pszichiátriai betegségek, tünetek beazonosítására szolgáló, például a fegyveres-rendvédelmi területen használt úgynevezett MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) tesztet tölthették ki az intézményvezetők. Állítólag azt mondták nekik, hogy a tesztből azt szűrik le a pszichológusok, mennyire eltérő az átlagtól a személyiségük.

Az MMPI feladatsorból a lap kiválasztott kérdéseket, melyek közül többre is ráismert a nyilatkozó intézményvezető. Ezek közt volt többek közt, hogy „néha oly rossz gondolataim vannak, hogy jobb nem is beszélni róluk”, „ritkán van székrekedésem”, „nemi életem kielégítő”, „néha megszáll a gonoszlélek”, „előfordul, hogy furcsa, idegenszerű élményeim vannak”, „sohasem voltak kellemetlenségeim nemi magatartásom miatt”.

A teszt kitöltése után egy klinikai szakpszichológus előtt jelentek meg, aki a kiértékelt kérdőívvel várta őket. Beszéltek az intézményvezető magánéletéről és szakmai életútjáról is. A pszichológus rákérdezett arra, hogy töltött-e le pedofil tartalmú videókat, esetleg nézegetett-e ilyen témájú képeket. Szóba került az intézményvezető párkapcsolata is, illetve arra is kíváncsi volt a vizsgálatot végző szakember, hogy homo-vagy heteroszexuális. Megkérdezte, találkozott-e a gyermekvédelemben szexuális abúzussal, dolgozó és nevelt között kialakult szerelmi viszonnyal, illetve ha igen, miként kezelték ezeket az eseteket.

Mint ismert, a gyermekvédelmi intézményvezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálatát nem sokkal a bicskei pedofilügy, a kegyelmi botrány nyomán rendelte el a kormányzat.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik