A következő élő közvetítés része Senki nem vállalja egyelőre a Gázában rekedt magyarok kihozatalát

A háború után ismét megszállhatja Gázát Izrael

Ali Jadallah / ANADOLU / AFP
Ali Jadallah / ANADOLU / AFP

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai ABC News-nek adott interjújában elmondta, hogy a harcok befejeztél országa meghatározatlan ideig, teljes felelősséget visel a Gázai övezet biztonságáért.

A kormányfő arról is beszélt, hogy addig nem lesz tűzszünet, amíg a Hamász az összes, október 7-én ejtett túszt el nem engedte.

Ami a kisebb, egy-egy órás taktikai szüneteket illeti, azokról azt tudom mondani, hogy ilyenek már korábban is voltak. Ezekben az esetekben ellenőrizni fogjuk a körülményeket, hogy lehetővé tegyük a humanitárius szállítmányok bejutását, vagy a túszaink távozását. De nem hiszem, hogy általános tűzszünet lesz

– hangsúlyozta Netanjahu. Hozzátette: a Hamász terroristákra egyedül a katonai nyomásgyakorlás lehet hatni.

Joe Biden amerikai elnök korábban arról beszélt, hogy hiba volna Izrael részéről a háború után újból megszállni Gázát. Netanjahu ezt a lehetőséget nem vetette el:

Izraelnek határozatlan ideig a teljes biztonsági felelősséget a vállára kell vennie, mert láttuk, hogy mi történik, ha nem így tesz. Amikor nem Izrael viseli a biztonsági felelősséget, a Hamász olyan mértékű terrort szabadít ránk, amit korábban el sem tudtunk képzelni.

Korábban Joáv Gallant védelmi miniszter is tette arra utalást, hogy Izrael felelős a Gázai övezetért.

A izraeli hadsereg 2005-ben vonult ki Gázából. Egy évvel később – a máig utolsó – választást Gázában a Hamász nyerte, majd ezt követően a szervezet átvette az övezet fölötti irányítást. 2007-ben a Hamász legyőzte a palesztinok másik nagy pártját, a Fatahot, és erőszakkal magához ragadta a kizárólagos hatalmat. Ezt követően Izrael – Egyiptom támogatásával – blokád alá vonta a térséget, hogy gátat szabjon a fegyverek beáramlásának.

(ABC News)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik