Élő Nagyvilág

Senki nem vállalja egyelőre a Gázában rekedt magyarok kihozatalát

Ali Jadallah / ANADOLU / AFP
Ali Jadallah / ANADOLU / AFP

Előző napi közvetítésünket itt olvashatják

Váratlanul Bejrútba látogatott Biden főtanácsadója

Az Egyesült Államok nem akarja, hogy a gázai konfliktus eszkalálódjon és Libanonra is kiterjedjen, jelentette ki az amerikai elnök közel-keleti megbízottja kedden Bejrútban, ahol a gázai konfliktus miatt Libanon és Izrael között újjáéledt feszült helyzetről tárgyalt a kormányfővel és a parlament elnökével.

Amos Hochstein, aki Joe Biden amerikai elnök főtanácsadója is egyben, azután tett váratlan látogatást a libanoni fővárosban, hogy vasárnap egy izraeli dróntámadásban életét vesztette négy civil: egy libanoni nő és három gyermek.

Az amerikai küldött Nabih Berri házelnökkel való találkozóját követően elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy a nyugalom helyreállítása „rendkívül fontos” Libanon déli határa mentén, ahol a Hamász Izrael elleni, október 7-i támadását követően rendszerese tűzpárbaj zajlik a palesztin terrorszervezet libanoni szövetségese, az Irán támogatta síita Hezbollah és az izraeli hadsereg között. A határ menti összecsapások azóta fokozódtak, hogy Izrael szárazföldi inváziót indított a Gázai övezetben a Hamász ellen.

Harcok folytak az amerikai küldött keddi látogatásának idején is az izraeli erők és a Hezbollah között. Izrael szerint a libanoni határ mentén lévő egyik hadállásukat érő támadásra válaszoltak.

A civil életeket követelő vasárnapi incidenssel kapcsolatban korábban a Hezbollah egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli dróncsapás ért Ajnata és Aitarún települések között. A 10 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült, jelenleg kórházban ápolják. A Hezbollah katonai szárnya válaszul Grad rakétákkal lőtte az észak-izraeli Kirjat Smona települést. Ennek következtében egy ember meghalt.

A siíta mozgalom tisztségviselői pedig arra figyelmeztették Izraelt, hogy libanoni civilek megölésére megtorlásul izraeli polgári célpontokat fognak támadni.

A polgári lakosság megkímélése az ellenséggel szembeni küzdelem szabályainak egyik fő pillére

– mondta a vasárnapi dróntámadás áldozatainak temetésén Ali Fajad, a Hezbollah egyik parlamenti képviselője.

Izrael a Hezbollahot tekinti a legsúlyosabb közvetlen fenyegetésnek. A becslések szerint mintegy 150 ezer rakétával rendelkező mozgalom fegyverarzenáljában emellett különböző típusú harci drónok, valamint szárazföldről tengerre indítható rakéták is szerepelnek.

(MTI)

Kitüntetést kap az ENSZ-főtitkár a palesztinok jogainak védelméért

A spanyol kormány keddi ülésén úgy döntött, hogy kitünteti António Guterres ENSZ-főtitkárt a nemzetközi jog és a palesztin polgári lakosság emberi jogainak védelméért. Isabel Rodríguez kormányszóvivő bejelentése szerint a főtitkár a legmagasabb spanyol polgári elismerést, a III. Károly láncot kapja meg. Mint mondta, Guterres mindig is elkötelezett volt a szabályokon alapuló nemzetközi rend és a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett, továbbá kitűnt a demokrácia, a multilateralizmus és az emberi jogok védelmében. „Mindez az elmúlt hetekben, a gázai válságban különösen nyilvánvaló volt” – tette hozzá.

A kitüntetésről két héttel azután döntött a spanyol kormány, hogy Guterresnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén elhangzott szavai ellenérzést váltottak ki Izraelben. A főtitkár ugyanis arról beszélt, hogy a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadása nem légüres térben történt, mert a palesztin népet 56 évig fojtogató megszállás alatt tartották. Izrael ENSZ-nagykövete szerint a portugál politikus ezzel a terrorizmust és a gyilkosságot mentegette, és lemondásra szólította fel. Gilad Erdan később azt is bejelentette, hogy nem hagyják jóvá több ENSZ-képviselő izraeli vízumkérelmét az elhangzott kijelentések miatt.

Guterres szerint ugyanakkor szavait kiforgatták. Hangsúlyozta, hogy nem mentegette a Hamászt, hanem épp ellenkezőleg, elítélte az 1400 halálos áldozatot követelő október 7-i támadást, mint mondta, semmi sem igazolhatja civilek szándékos megölését, megsebesítését és elhurcolását, valamint rakéták kilövését polgári célpontok ellen.

 

(MTI)

Az izraeli csapatok a Hamász fellegvárának szívében vannak

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai Gázavárosban, az iszlamista Hamász fellegvárának „szívében vannak” hadműveletük során, jelentette ki kedden Joáv Galant védelmi miniszter televíziókban közvetített sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a háborút követően kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot.

Az IDF erői Gázaváros szívében vannak. Északról és délről nyomultak be oda. A szárazföldi, a légi és a tengeri erők közösen rohamozták meg a várost

– mondta.

Gyalog, páncélozott járművekkel és harckocsikkal haladnak utászok segítségével minden irányból, és egyetlen célpontjuk van, a Hamász-terroristák Gázavárosban, infrastruktúrájuk, parancsnokaik, bunkereik, kommunikációs központjaik. Szorul a hurok Gázaváros körül

– hangoztatta Galant.

A védelmi miniszter a várost „az ember építette legnagyobb terroristabázisként” jellemezte. Mint mondta, a város alatt sok kilométernyi alagút húzódik, részben olyan iskolák és kórházak alatt, amelyekben a szélsőségesek fegyverraktárakat, kommunikációs központokat és rejtekhelyeket rendeztek be. Közölte, hogy Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét elszigetelték bunkerében.

Egy újságíró azon kérdésére, hogy kinek az ellenőrzése alatt lesz az övezet a háború után, így válaszolt:

Azt tudom megmondani, hogy ki nem fogja kormányozni a Gázai övezetet. Sem a Hamász, sem Izrael. Minden más lehetséges.

Galant újfent felszólította a palesztin civil lakosságot, hogy dél felé hagyja el Gázavárost a saját biztonsága érdekében.

(MTI)

Netanjahu: Nem lesz tűzszünet a túszok hazatérése nélkül

Az izraeli miniszterelnök szerint a Hezbollah is kezd a háború résztvevőjévé válni, és egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a libanoni szervezet ezzel „élete legnagyobb hibáját követi el”. Netanjahu arról is beszélt, hogy arra kérte a Vöröskereszt elnökét, látogassa meg az izraeli túszokat, és győzödjön meg arról, hogy egészségesek. Ezt követően újból leszögezte: nem lesz tűzszünet a túszok hazatérése nélkül.

(Guardian)

ATV: senki nem vállalja a Gázában rekedt magyarok kihozatalát

Diplomáciai forrásokból úgy értesült az ATV, hogy egyelőre nem megoldható a kimenekítése a Gázában rekedt hét magyar állampolgárságú személynek, a biztonsági helyzet és az üzemanyaghiány miatt ugyanis lehetetlenség kocsit szerezni. Az ottrekedteknek egy 40 kilométeres útszakaszt kellene megtenniük, így elengedhetetlen, hogy kocsit találjanak.

A csatornának nyilatkozó külügyi szóvivő, Paczolay Máté azt mondta, ahogy mindennap, ma is beszéltek a Gázában rekedtekkel, elmondása szerint épségben vannak. A hét személy között van egy testvárpár kisgyermekkel, valamint egy nagybácsi és további hozzátartozók is.

„Továbbra is azon dolgozunk, hogy valahogy az övezet déli részére juttassuk őket, annak érdekében, hogy Egyiptom felé át tudják lépni a határt: Ez lényegében egy 35-40 km-es útszakasz, amit meg kellene tenniük, de a biztonsági helyzetre és az üzemanyaghiányra való tekintettel, egyelőre lehetetlenség kocsit találni, ami vállalná vagy ami teljesíteni tudná ezt az utat” – összegezte a kialakult helyzetet a szóvivő.

Felemelt kézzel, fehér zászlókkal vonulnak a gázaiak délre

Több száz gázai lakos vonul az övezet déli része felé a Szalah al-Dín úton egy izraeli hadsereg által közzétett felvételen. Néhányan fehér zászlókkal, felemelt kézzel menetelnek.

Ha gondoskodni akar magáról és a szeretteiről, akkor az utasításaink szerint induljon el dél felé

– áll az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arab nyelvű szóvivőjének Twitter-posztjában.

A Gáza északi és déli részét összekötő Szalah al-Dín út helyi idő szerint 10 és 14 óra között biztonságosan járható.

Az izraeli hadsereg október 13-án szólította fel először a lakosságot arra, hogy húzódjon vissza Gáza északi részéről délre. A Gázai övezetet ketté választó Vádi folyótól északra nagyjából 1,1 millió palesztin él. Az érintett terület magában foglalja a rendkívül sűrűn lakott Gázavárost is, melyet a napokban elértek az izraeli szárazföldi erők.

(The Times of Israel)

Észak-Izraelben felszólították az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében a Libanon felől érkező rakéták miatt

Észak-Izraelben utakat zártak le s hatóságok és felszólították az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében a Libanon felől érkező rakéták miatt – jelentette a helyi média kedden.

Galileában, a libanoni határ közelében lezárták az utak jelentős részét. A hadsereg azt közölte, hogy nem konkrét biztonsági incidens miatt, hanem a helyzet felmérése után döntöttek az utak lezárásáról, mert

az ország északi határán korábban összecsapások voltak, s megszaporodtak a Libanonból kilőtt rakéták.

Kedden a hadsereg egyik harckocsija megtámadott egy olyan terrorista sejtet libanoni területen, amely páncéltörő rakétát próbált Izraelre indítani Stula falu térségében. Korábban az izraeli erők a Hezbollah állását lőtték Libanonban.

Előzőleg hétfő délután ismét mintegy harminc rakétát lőttek ki Libanonból Izrael felé, melyek közül többet a Haifa melletti agglomerációban semmisítettek meg – olyan területen, melyet a Hezbollah rakétái a 2006-os második libanoni háború óta nem értek el. A Hamász jelentkezett a támadás elkövetőjeként, de izraeli értékelések szerint a Hezbollahhal egyeztették a rakéták indítását.

(MTI)

Egy palesztin újságíróval és 42 családtagjával végzett egy izraeli légicsapás Gázavárosban

Egy palesztin újságíró 42 családtagjával együtt meghalt egy izraeli légicsapásban Gázavárosban – tájékoztatott a palesztin Wafa hírügynökség, melynek az elhunyt Mohammad Abu Haszíra is a munkatársa volt. Az újságíró és családja a várostól nyugatra fekvő halászkikötő közelében halt meg.

Az újságírókat védő szervezet (Committee to Protect Journalists) szerint 37 újságírót és médiamunkást öltek meg Izraelben és Gázában a konfliktus első hónapjában.

Gázai egészségügyi tárca tegnap közölte, hogy az övezetben meghaladta a 10 ezret a halottak száma.

(BBC)

Harmadannyi segélyszállítmány érkezik a Gázai övezetbe, mint a háború előtt

Átlagosan naponta 33 teherautónyi segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőhely újranyitása óta, ami a háború előtt beérkezett szállítmányok harmada – tudatta közleményében a palesztin vörösfélhold hétfőn.

Összesen 569 segélyszállítmányt szállító teherautó kelt át az egyiptomi határon 2021. október 21-e óta, ebből 93 teherautó hétfőn este.

Az ENSZ közlése szerint naponta 100 kamionnyi segélyszállítmányra lenne szükség ahhoz, hogy a Gázai övezet több mint 2 millió lakosának az alapvető szükségleteket biztosítani lehessen. (MTI)

Szalay-Bobrovnicky: a magyar katonák az izraeli határnál maradnak

Novák Előd kérdésére most ezt válaszolta a honvédelmi miniszter.

Kérdésként nyújtotta be a Mi Hazánk politikusa a honvédelmi miniszternek, hogy pártja az izraeli határon szolgáló magyar honvédek hazahozatalát kezdeményezi. Novák Előd szerint nekik idehaza a déli határnál kellene szolgálniuk, ám a kormány egy egész lövészszakaszt állomásoztat Libanon és Izrael határán, a hírek szerint egy olyan katonai bázison, amelynek környékéről evakuálták a lakosokat. Már rakétatalálat is érte az ENSZ-békefenntartó erőinek főhadiszállását Dél-Libanonban, írta egyebek mellett a politikus, aki arról győzködte hosszan Szalay-Bobrovnicky Kristófot, hogy állomásozzanak, gyakorlatozzanak honvédjeink idehaza az izraeli határ, Irak vagy Csád helyett.

Szalay-Bobrovnicky Kristóf honvédelmi miniszter Novák Előd kérdésére egyetlen mondattal válaszolt.

Az ENSZ dél-libanoni missziójában, az Országgyűlés által megszavazott mandátum alapján, szolgáló magyar katonák a misszió befejeztével térnek haza.

Novák Előd arra utalt kérdésében, hogy a Dél-Libanonban szolgáló honvédeknek korábban (október 22-én) óvóhelyre kellett vonulniuk az izraeli légicsapások miatt. A honvédelmi tárca sajtóosztálya később ugyanakkor azt közölte az atv.hu-val, hogy a magyar katonákat nem érte közvetlen támadás, de a helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérik, ha kell, haladéktalanul intézkednek hazahozatalukról.

Újabb több száz külföldi hagyhatja el a Gázai övezetet

Több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet kedden a palesztin határvédelmi hatóság által közzétett lista szerint.

Az Egyiptomba távozó 600 ember között mintegy 150, német útlevéllel rendelkező állampolgár is van, de Franciaországból, Kanadából, Ukrajnából, Romániából és a Fülöp-szigetekről érkezők is szerepelnek a listán.

Egyiptomi biztonsági források szerint hétfőn több mint 300 külföldi állampolgár hagyta el a Gázai övezetet, köztük 100 egyiptomi.

Mint ismert, az egyiptomi Sínai-félszigetre vezető rafahi átkelő az egyetlen olyan kijárat a Gázai övezetből, amelyet nem Izrael ellenőriz. (MTI)

Folytatja az előrenyomulást Izrael

Az izraeli erők ellenőrzésük alá vonták a Hamász egyik előőrsét Gázaváros szívében – közölték az Izraeli Védelmi Erők. A megszálló csapatok páncéltörő rakétákat, indítórakétákat, egyéb fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak a helyszínen.

A hadsereg szerint az izraeli vadászgépek csapást mértek egy körülbelül tíz Hamász-tagból álló sejtre. A műveletet a Nahal-dandár szárazföldi csapatai irányították, ők azonosították a sejtet.

A Nahal-dandár azonosította az előőrsöt, valamint egy közelben tevékenykedő páncéltörő osztagot is, melyekre szintén légicsapást mértek.

Az éjszaka folyamán a hadsereg többtucatnyi állást vett célba, ahonnan aknavetőkkel lőtték Izraelt. A haditengerészet erői szintén számos Hamász célpontot támadtak az éjszaka, precíziós fegyverekkel.

A szárazföldi erők azonosították a Hamász-harcosok egy csoportját, akik az Al-Kudsz kórház melletti épületben barikádozták el magukat, Gázavárosban  A hadsereg szerint onnan terveztek csapást mérni az izraeli szárazföldi erőkre. Az izraeliek légicsapást mértek az épületre, amely jelentős másodlagos robbanásokhoz vezetett, szerintük azért, mert a polgári épületben fegyvereket tartott a Hamász.

(The Times of Israel)

Összecsaptak az Izrael- és a palesztinpárti tüntetők Kalifornáiban, egy ember meghalt

Meghalt egy zsidó férfi Izrael-párti és palesztinbarát tiltakozók verekedésében Kaliforniában, a rendőrség gyilkosságnak tekinti az esetet – közölte a Ventura megyei sheriff hivatala helyi idő szerint hétfőn.

A 69 éves Paul Kessler a vasárnapi tüntetések alatt a földre zuhant, beütötte a fejét, és hétfőn belehalt sérülésébe. Egyelőre senkit sem gyanúsítottak meg az ügyben, a hatóságok az esetet elszigetelt esetként kezelik, de a gyűlölet-bűncselekmény lehetőségét sem zárták ki.

Vasárnap egy időben tartottak Izrael-barát és palesztinpárti tüntetéseket a Los Angelestől 65 kilométerre található Thousand Oaksban. A demonstrálók között szóváltás alakult ki, majd az események a tettlegességig fajultak.

(MTI)

Gyásznapot tartanak Izraelben

A Hamász október 7-i támadásának egy hónapos évfordulójára emlékeznek az izraeliek. A gyásznapon délelőtt 11 órakor országszerte egyperces néma csendet tartanak, a helyi hatóságok pedig félárbocra eresztik a zászlókat.

A nap folyamán számos iskolában és egyetemen tartanak megemlékezéseket.

A délután során az emberek összegyűlnek a városok főterein, hogy gyertyákat gyújtsanak az elesett katonák és a lemészárolt civilek emlékére.

A Hamász október 7-i támadása során 1400 izraeli vesztette életét, és 240 túsz esett fogságba.

(The Times of Israel)

Zsidó aktivisták szállták meg a Szabadság-szobrot New Yorkban, hogy tűzszünetet követeljenek Gázában

Több száz amerikai zsidó aktivista foglalta el hétfőn a New York-i Szabadság-szobrot, hogy tűzszünetet és „a gázai palesztin civilek elleni népirtó bombázások befejezését” követelje Izraeltől, írja az MTI.

Fekete pólót viselve, amelyeken „A zsidók tűzszünetet követelnek most” vagy „Nem a mi nevünkben” felirat szerepelt, több száz fiatal „Az egész világ figyel” és „A palesztinoknak szabadnak kell lenniük” feliratú transzparenseket emelt a magasba a szobor tövében.

Amíg a gázai emberek kiáltanak, addig nekünk is hangosabban kell kiáltanunk, függetlenül attól, hogy milyen kísérletek történnek az elhallgattatásunkra

– mondta Nan Goldin világhírű amerikai fotós, aktivista a megmozdulás helyszínén.

Az amerikai nagyvárosban az elmúlt hónapban Izrael- és palesztinbarát tüntetések is voltak. New York mintegy kétmillió zsidó és több százezer muzulmán otthona. Egyelőre nem történt erőszak a megmozdulásokon.

Az izraeli külügyminiszter az ENSZ-főtitkárnak: Szégyellje magát!

Hétfőn humanitárius fegyverszünetet sürgetett Izrael és a Hamász között az ENSZ-főtitkár. António Guterres úgy fogalmazott, „a gázai rémálom több mint emberiesség elleni bűncselekmény, ez az emberiség válsága”, majd a „gyermekek temetőjének” nevezte az övezetet.

Válaszul Eli Cohen izraeli külügyminiszter a Twitteren közzétett reakciójában azt írta:

Szégyellje magát, António Guterres! Több mint 30 gyereket – köztük egy kilenc hónapos csecsemőt és olyanokat, akiknek végig kellett nézni a szülei meggyilkolását – tartanak fogva akaratuk ellenére a Gázai övezetben. A probléma Gázában a Hamász, nem Izrael erőfeszítései a terrorszervezet felszámolására.

A háború után ismét megszállhatja Gázát Izrael

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai ABC News-nek adott interjújában elmondta, hogy a harcok befejeztél országa meghatározatlan ideig, teljes felelősséget visel a Gázai övezet biztonságáért.

A kormányfő arról is beszélt, hogy addig nem lesz tűzszünet, amíg a Hamász az összes, október 7-én ejtett túszt el nem engedte.

Ami a kisebb, egy-egy órás taktikai szüneteket illeti, azokról azt tudom mondani, hogy ilyenek már korábban is voltak. Ezekben az esetekben ellenőrizni fogjuk a körülményeket, hogy lehetővé tegyük a humanitárius szállítmányok bejutását, vagy a túszaink távozását. De nem hiszem, hogy általános tűzszünet lesz

– hangsúlyozta Netanjahu. Hozzátette: a Hamász terroristákra egyedül a katonai nyomásgyakorlás lehet hatni.

Joe Biden amerikai elnök korábban arról beszélt, hogy hiba volna Izrael részéről a háború után újból megszállni Gázát. Netanjahu ezt a lehetőséget nem vetette el:

Izraelnek határozatlan ideig a teljes biztonsági felelősséget a vállára kell vennie, mert láttuk, hogy mi történik, ha nem így tesz. Amikor nem Izrael viseli a biztonsági felelősséget, a Hamász olyan mértékű terrort szabadít ránk, amit korábban el sem tudtunk képzelni.

Korábban Joáv Gallant védelmi miniszter is tette arra utalást, hogy Izrael felelős a Gázai övezetért.

A izraeli hadsereg 2005-ben vonult ki Gázából. Egy évvel később – a máig utolsó – választást Gázában a Hamász nyerte, majd ezt követően a szervezet átvette az övezet fölötti irányítást. 2007-ben a Hamász legyőzte a palesztinok másik nagy pártját, a Fatahot, és erőszakkal magához ragadta a kizárólagos hatalmat. Ezt követően Izrael – Egyiptom támogatásával – blokád alá vonta a térséget, hogy gátat szabjon a fegyverek beáramlásának.

(ABC News)

Olvasói sztorik