Nagyvilág

Csendben temettetné el a metrón kómába esett tinilányt az iráni kormány

Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Diszkrét temetési szertartásra próbálja rábírni az iráni hatóság annak a tizenéves lánynak a szüleit, aki nemrég esett kómába a teheráni metrón, miután az erkölcsrendészettel összetűzésbe került a fejkendő kötelező viselése miatt. Az Iran International című lap szerint Armita Gravand családjára nyomást gyakorolnak a hatóságok, hogy halála esetén csendben szállítsák át a lány holttestét Teheránból a kermansahi Dzsafar Abadba.

Ennek célja, hogy megpróbálják elfojtani az esetleges újabb tüntetéseket.

A középiskolás Armita Gravand még október 1-jén esett kómába, miután a teheráni metróban találkozott a hidzsáb kötelező viselését ellenőrző rendőrökkel. A teheráni Fadzsr kórházat az eset után szigorú rendőrségi zárlat alatt tartották, így akadályozva, hogy fotók vagy információk kerüljenek a nyilvánosságra – írja a lap. Az állami média azóta arról számolt be, hogy a tizenhat éves lány az agyhalál állapotába került.

Geravand egészségi állapotának nyomon követése azt jelzi, hogy az orvosi személyzet erőfeszítései ellenére biztosnak tűnik az agyhalál állapota

– idézte a lap az állami médiát.

A Hengaw emberi jogi szervezet, amely elsőként számolt be az esetről, szintén megerősítette a lány állapotának romlását. Közlésük szerint a lány életéért küzdő orvosi csapat már értesítette a családot, hogy nincs esély a felépülésre.

A lap szerint a teokratikus iráni hatalom attól tart, hogy az erőszakos eset a Mahsa Amini tavalyi halálához hasonló reakciót vált ki. A mostanihoz nagyon hasonló eset egy évvel korábban hónapokon át tartó kormányellenes tüntetésekhez vezetett. A tüntetés mozgalommá szélesedett, melynek jelszava perzsául: „Zen, zendegi, azadi”, azaz „Nők, élet, szabadság”.

Mahsza Amini halálának első évfordulóján, szeptember közepén az iráni parlament szigorú „hidzsábtörvényt” fogadott el, amelynek megszegése esetén a nők akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatók.

Noha az iráni teokratikus rendszer az 1979-es forradalom óta a nőknek kötelezően előírja, hogy fejkendőt viseljenek, a „Nők, élet, szabadság” mozgalom kibontakozása óta egyre több nő dobja el a kendőt nyilvános helyeken, például bevásárlóközpontokban, éttermekben és üzletekben is. Ellenük a hatóságok nem ritkán brutális kegyetlenséggel lépnek fel, de olykor előfordul olyan is, hogy civilek támadnak a fejkendőt nem viselő nőkre.

Mahsa Amini halála abban mindenképpen hasonlóságot mutat Armita Gravand esetével, hogy a kormány tagadja a felelősségét, a családokat pedig arra kényszeríti, hogy ne beszéljenek a sajtóval.

Az iráni biztonsági erők közölték a Gravand családdal, hogy a tinilány hazaszállítása Teheránból Ali Hámenei legfelsőbb vezető közvetlen utasítására történik.

A lány szüleit a lap szerint arra is rávették, hogy írjanak alá egy dokumentumot, amelyben vállalják: nem tesznek feljelentést „egyetlen személy, szervezet vagy hatóság” ellen sem.

A tavaly halálra vert kurd nő, Mahsza Amini és az iráni „Nők, élet, szabadság” mozgalom a múlt héten kapta meg az Európai Parlament legmagasabb emberi jogi kitüntetését, a Szaharov-díjat. A Nobel-békedíjat az idén októberben Nargesz Mohammadi iráni aktivistának ítéltek oda.

Kapcsolódó
Az iráni erkölcsrendészettel találkozott, kómába esett egy tizenhat éves lány
Az állami média szerint nem reggelizett, a metró vezérigazgatója vérnyomásproblémákra gyanakszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik