Nagyvilág

Nargesz Mohammadi kapta a Nobel-békedíjat

NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP
NARGES MOHAMMADI FOUNDATION / AFP

Nargesz Mohammadi iráni emberi jogi aktivista kapja idén a Nobel-békedíjat „a nők iráni elnyomása ellen és az emberi jogokért és szabadságért folytatott küzdelméért” – jelentette be péntek délelőtt a díjat odaítélő testület Oslóban.

Az Iránban bebörtönzött emberi jogi aktivista mellett az idei békedíjjal azt a több százezer embert is elismerik, akik az elmúlt évben az iráni rezsim nőkkel szembeni diszkriminációs és elnyomó politikája ellen tüntettek. A tüntetők „Nő – Élet – Szabadság”-mottója jól kifejezi Nargesz Mohammadi elkötelezettségét és munkáját – fogalmazott a Nobel-bizottság a nobelprize.org honlapon megjelent indoklásban.

Nargesz Mohammadi emberi jogi aktivista, elkötelezett szószólója a nők jogainak és a halálbüntetés eltörlésének. Iránban többször is bebörtönözték, jelenleg is hosszú börtönbüntetését tölti.

Bátor küzdelméért hatalmas árat kellett fizetnie. A rezsim összesen 13 alkalommal tartóztatta le, ötször ítélte el, és összesen 31 év börtönre és 154 korbácsütésre ítélte

– mondta Berit Reiss-Andersen, a norvég Nobel-bizottság elnöke.

Mohammadi többször állt bíróság előtt az elmúlt években. 2016-ban tíz év börtönbüntetésre ítélték az iszlám köztársaság biztonságának veszélyeztetése, kormányellenes propaganda terjesztése, valamint illegális csoport létrehozása és működtetése miatt, de idő előtt, 2020 végén elengedték. 2021. novemberben ismét letartóztatták, miután részt vett egy megemlékezésen, amelyet a 2019-es tüntetések egyik áldozatának szerveztek. Elfogása során bántalmazták.

Mohammadi korábban mérnökként és újságíróként dolgozott, majd az időközben betiltott Emberi Jogok Védelmezőinek Központja nevű szervezet szóvivője lett. 2018-ban Szaharov-díjjal jutalmazták munkásságát.

A többi Nobel-díjjal szemben a Nobel-békedíjat nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át december 10-én, Alfred Nobel halálának évfordulóján. A díjjal 10 millió svéd korona (332 millió forint) is jár.

Tavaly ősszel felforgatta az iráni közéletet Mahsza Amini meggyilkolása. A fiatal kurd nőt a teheráni erkölcsrendőrségként ismert gast ersád („iránymutatás járőrei”) tartóztatta le „alkalmatlan öltözék”, vagyis a hidzsáb helytelen használata miatt. Szemtanúk szerint a rendőrautóban megverték; később kómába esett, és három nappal később életét vesztette. Az eset után több városban hónapokig tüntettek: ez volt a fennálló hatalom elleni legerősebb demonstrációhullám 2009 óta. Az iráni emberi jogi aktivisták szerint a tüntetéshullámban résztvevők közül legkevesebb ötszázhuszonkilenc embert öltek meg, és több mint tizenkilencezer embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik