Nagyvilág

Joghurttal lelocsoltak, majd őrizetbe vettek két fiatal nőt Iránban

screenshot / Kian Sharifi / Twitter
screenshot / Kian Sharifi / Twitter

Két nőt őrizetbe vettek Iránban, mert nem takarták el a hajukat egy nyilvános helyen, de előtte egy férfi még lelocsolta őket egy vödör joghurttal. A joghurtos akció egy élelmiszerboltban történt, és videófelvétel is van róla, amelyet a Twitter segítségével a Guardian is megosztott a híradásában. A közösségi médiában széles körben elterjedt videofelvételen egy férfi két női vásárlóba kötött bele, majd levett a polcról egy vödrös joghurtot, és durván a fejükre locsolta.

Az iráni igazságszolgáltatás kisvártatva közölte, hogy a két nőt őrizetbe vették, mert megsértették az állam hidzsábra vonatkozó szabályait. A férfit – mint írják – a közrend megzavarásáért vették őrizetbe.

A két fiatal nőt azután érte az inzultus, hogy az iráni igazságszolgáltatás vezetője kijelentette „könyörület nélkül” felelősségre fogják vonni azokat a nőket, akik kendő nélkül jelennek meg nyilvános helyeken – írja a brit lap az iráni médiára hivatkozva. Gholamhoszein Mohszeni Edzsei, az igazságszolgáltatás vezetője nyilatkozatát a belügyminisztérium csütörtöki nyilatkozata alapozta meg. Ez határozottan megerősítette a fejkendő viseléséről és egyéb öltözködési szabályokról szóló szigorú törvényt.

A kendő mellőzése egyenlő a szembeszegüléssel

– idézte Edzseit több iráni híroldal, hozzátéve, hogy akik „ilyen rendellenes cselekményeket követnek el”, azokat megbüntetik, sőt azt is kilátásba helyezték, hogy „könyörület nélkül üldözni” fogják az ilyen nőket. A büntetés lehetséges módjaira az igazságügyi csúcsvezető azonban nem tért ki.

Mint ismeretes, tavaly szeptember óta egyre több iráni nő dobja le fejkendőt tiltakozásul. Ennek egyik kiváltó oka, hogy ősszel egy 22 éves kurd nő meghalt az „erkölcsrendészet” őrizetében. Mahsza Aminit a hidzsáb viselésére vonatkozó szabály állítólagos megsértése miatt vették őrizetbe. A kormányerők erőszakkal verték le a halála miatt hónapok óta tartó országos lázadást.

Iráni nőket országszerte egyre többször lehet látni fedetlen fővel bevásárlóközpontokban, éttermekben, üzletekben és az utcákon. Ezek a nők a letartóztatásukat kockáztatják, amikor szembeszállnak a kötelező öltözködési szabályokkal.

Az 1979-es iszlamista forradalom után bevezetett iráni törvények értelmében a nőknek el kell takarniuk a hajukat, és hosszú, bő ruhákat kell viselniük, hogy alakjuk is rejtve maradjon. A szabálysértők nyilvános megszégyenítéssel, pénzbírsággal vagy akár fogva tartással is szembe kerülhetnek.

A belügyminisztérium csütörtöki közleménye a fejkendő viselését „az iráni nemzet civilizációs minimumának” és „az iszlám köztársaság egyik gyakorlati alapelvének” nevezte, és kitartott amellett, hogy ebben a kérdésben sem meghátrálni, sem toleranciát gyakorolni nem hajlandóak. A belügyminisztérium emellett arra szólította fel az iráni állampolgárokat, hogy maguk is szálljanak szembe a fedetlen fővel járó nőkkel.

Az ehhez hasonló intézkedések az elmúlt évtizedekben sokszor bátorítottak fel vallási szélsőségeket, akik olykor büntetlenül hajtottak végre igen könyortelen támadásokat nők ellen. A legutóbbi különösen súlyos példa erre a 2014-es iszfaháni savas támadássorozat, amit a gyanú szerint vallási szélsőségesek követtek el a nők nem megfelelőnek ítélt öltözködése miatt. 2014 októberében legalább huszonöt ilyen támadás történt a városban, és legalább egy nő meghalt miatta. A túlélők sem jártak túl jól, sokan súlyos marási sérüléseket szenvedtek az arcukon és a kezükön. A támadásokat motorkerékpárról hajtotta végre két elkövető, akik bukósisakot használtak. Azonosítani soha nem sikerült őket, de a kormány legalább vérdíjat kitűzött a fejükre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik