Mindenüket elégetik a menekülő örmények

Lényegében mindenki, bő százezer, zömmel keresztény ember költözik át anyaországába.

A jogilag Azerbajdzsánhoz tartozó, örmény többségű Hegyi-Karabah területét jószerivel mind egy szálig elhagyták örmény lakói, és anyaországukba távoztak.

Ezt Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője közölte.

Hivatalos adatok szerint 120 ezer örmény élt az enklávéban a szakadár „köztársaság” hét elején bejelentett feloszlatása előtt, és úgy tűnik, Azerbajdzsán maradásra vonatkozó felhívásai nem jártak eredménnyel.

Artak Beglarján volt karabahi jogvédő ombudsman az X közösségi médiaplatformon a következőképpen fogalmazott:

Legfeljebb néhány száz köztisztviselő, segélymunkás, önkéntes és speciális igényű ember maradt, ők szintén távozni készülnek.

Az ENSZ bejelentette, hogy a hétvégén missziót küld Hegyi-Karabahba a humanitárius szükségletek felmérésére, annak ellenére, hogy a szervezetnek három évtizede nincs bejárása a térségbe.

Csütörtökön az enklávé hatóságai elrendelték „minden kormányzati intézmény 2024. január 1-jével történő feloszlatását”, jelezve a több mint három évtizede önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaság fennállásának végét.

Néhány nap alatt a 120 ezer hivatalos lakos több mint 80 százaléka elhagyta otthonát a megtorlástól való félelem miatt, és elégette a holmiját, mielőtt csatlakozott volna a menekültek oszlopához.

Ez a túlnyomórészt keresztény régió, mely a Szovjetunió felbomlásakor vált el a muzulmán többségű Azerbajdzsántól, több mint harminc évig állt szemben Bakuval, számos háborút vívva 1988 és 1994 között, valamint 2020 őszén.