Nagyvilág

Keresztapák barátja szervezhette meg a koszovói rendőrt gyilkoló szerb fegyvereseket

Armend NIMANI / AFP
Armend NIMANI / AFP
Szerbia megpróbálja nemzetközivé szélesíteni azt a konfliktust, ami Koszovóban kezd egyre véresebbé válni. Közben kiderült, hogy kik hajtották végre a hétvégi gyilkos támadást, és az is sejthető, hogy ki állhatott az akció hátterében.

Aleksandar Vucic Oroszországhoz fordult, miután egyre nagyobb a feszültség Koszovóban. A szerb elnök megpróbálja kiszélesíteni a koszovói albánokkal évtizedek óta fennálló konfliktust, amely a hét végén véres fordulatot vett.

Harminc szerb fegyveres megölt ugyanis egy albán rendőrt szombat éjjel, és megsebesítették járőrtársát is az Észak-Koszovóban lévő Banjska közelében. A támadás után a szerb fegyveresek a falu ortodox kolostorában barikádozták el magukat. Erről – pontosabban a kolostor vendégházánál lézengő szerb fegyveresekről – az albán hatóságok később drónfelvételeket is közzétettek. A helyi média szerint a videón állítólag látható az a Milan Radoicic is, aki a Szerb Lista nevű koszovói szerb párt alelnöke, és akit a helyi szervezett bűnözés egyik kulcsfigurájának tartanak. Xhelal Svecla koszovói albán belügyminiszter szerint – aki a drónvideót nyilvánosságra hozta – Radoicic állhatott a fegyveres akció hátterében.

Radoicicot korábban számos törvénytelenséggel és a szervezett bűnözéssel hozták kapcsolatba. Elsősorban a kereskedelemben, az építőiparban és a szállításban érdekelt vállalkozó-politikusról van szó, akinek cégei Szerbia, Koszovó és Montenegró területén működnek. E társaságokat többé-kevésbé Zvonko Veselinoviccsal, egy közismert „keresztapával” közösen birtokolja a hírek szerint Radoicic. Utóbbit vádolták egy korrupciós jellegű bűncselekménnyel is, ami miatt előzetes letartóztatásba került, de végül Szerbiában felmentették a vádak alól. Neve azonban nem emiatt ismert Koszovóban. A Szerb Lista nevű nacionalista koszovói párt alelnökeként ő volt a mérsékelt irányzatot követő Oliver Ivanovic legfőbb politikai ellenfele.

Ivanovic a Szabadság, Demokrácia és Igazság nevű civil szervezet vezetője volt. Jellemző a koszovói politikára, hogy még a mérsékelt, szerbellenesnek tartott politikust is elítélték háborús bűnök miatt, melyeket állítólag 1999-2000-ben követett el (albánok ellen). Ivanovic egy fellebbviteli bíróság döntése után 2017-ben kiszabadult a börtönből, és új tárgyalást rendeltek el az ügyében – ám mire ez a procedúra lezajlott volna, a politikust 2018-ban megölték.

A gyilkosság után az elsők között került elő Radoicic neve, aki közel állhatott Vucic szerb elnökhöz is. Vucic 2017-ben „Szerbia koszovói védelmezőjeként” emlegette a Szerb Lista politikusát, de amikor összefüggésbe próbálták hozni Ivanovic meggyilkolásával, az államfő azt mondta, nem is ismeri személyesen Radoicicot.

Amir Hamzagic / Anadolu Agency / AFP Aleksandar Vucic szerb elnök sajtótájékoztatót tart Belgrádban, 2023. szeptember 24-én, miután fegyveresek megöltek egy koszovói albán rendőrt.

Vucic korábbi nyilatkozatai szerint egyébként nem Radoicic ölette meg Ivanovicot – bár „nem egy virágszál” a Szerb Lista alelnöke. A szerb államfőnek a vele kapcsolatos felvetésekre azután kellett válaszolnia, hogy Radoicicot a koszovói albán hatóságok nem tudták elkapni, mert Belgrádban tartózkodott, ahol állítólag kihallgatták az Ivanovic-gyilkosság ügyében. A koszovói főügyész nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a gyilkosság miatt ellene, de ez az indítvány a szerb fővárosban nem sokat ért. A Radoicic elleni körözést furcsa módon Koszovó 2021-ben visszavonta.

Az 1978-ban, Djakovicában született Radoicic óriási befolyással rendelkezik Észak-Koszovóban. Neve állítólagos bűnsegédként először 2013-ban vetődött fel Veselinovic egyik zavaros üzleti ügyében, de később ebben az ügyben elvileg tisztázták Radoicicot, akit egy másik ügyben viszont továbbra is köröznek Koszovóban az albán hatóságok.

Ellene és a „keresztapa” Veselinovic ellen az Egyesült Királyság a korrupciógyanús üzletek miatt szankciókat léptetett életbe. A Szerb Lista szerint viszont a brit kormány azért rótt ki szankciókat Radoicicra, mert „nem volt hajlandó magát megadni”. 2021-ben az USA is szankciókat rendelt el Radoiciccsal szemben – írja a Szabad Európa.

Visszatérve a Banjska faluban a hét végén történtekre, miután a szerb fegyveresek elbarikádozták magukat a kolostorban, a koszovói albán biztonsági erők bekerítették a görögkeleti monostort. A rendfenntartók és a harminc szerb fegyveres között tűzharc is kibontakozott. A Pristinából, Koszovó fővárosából irányított albán rendőrök végül leszámoltak a társaikat megtámadó észak-koszovói szerbekkel.

A szerb ortodox egyház közlése szerint az épületegyüttesben Újvidékről érkezett zarándokok tartózkodtak. A papok és a zarándokok a biztonság kedvéért bezárkóztak a kolostor templomába. (A koszovói törvények szerint az állami hatóságok nem léphetnek az ortodox kolostorok területére, csak a Szerb Ortodox Egyház beleegyezésével.)

Az albán rendőrök fellépése nyomán négy szerb támadó életét vesztette, a fegyveresek egy részét pedig az albánok elfogták. Mások viszont – talán a támadók többsége is – elmenekülhettek Banjskából. A települést az albán hatóságok lezárták. Felfegyverzett rendőri alakulatok lakóházakat is átvizsgáltak hétfőn, hogy megtalálják a szökevényeket.

Pristina azt követeli Belgrádtól, hogy adja ki nekik a lövöldözések után elmenekült koszovói szerb fegyvereseket. A koszovói albán hatóságok azt feltételezik ugyanis, hogy aki kijutott a támadók közül Banjskából, az Szerbiába menekült. Svecla szerint hat sebesült elkövetőt egy dél-szerb városban, Novi Pazarban kezelnek kórházban.

Andrej ISAKOVIC / AFP Gyertyagyújtás a koszovói akció során meggyilkolt szerbekért a belgrádi Szent Száva-templom előtt 2023. szeptember 27-én.

Svecla nemcsak a sebesült fegyveresek átadását követeli Szerbiától, hanem mindazok kiadatását is, akik odamenekültek az akció során, és esetleg segíthették a fegyveres akciót. Természetesen bíróság elé akarják állítani a terrorcselekmény feltételezett elkövetőit.

A koszovói rendőrség az akció után bemutatta a támadók által használt húsz terepjárót és egy páncélozott teherautót. Ezek közül három járművön KFOR-jelzés szerepelt, vagyis annak a NATO-missziónak, békefenntartó egységnek a neve, amely a térségben működik. Ebben a KFOR-alakulatban szolgáltak azok a magyar katonák, akik megsebesültek Zvecsán városában márciusban, amikor feldühödött szerbek támadtak rájuk.

Maradandó sérülést szenvedtek magyar katonák

Alig két hónapja Szerbiát és Magyarországot állította a világ elé példaképként Szijjártó Péter külügyminiszter, aki az USA-ban járva egy Magyarok, szerbek, mutatjuk hogyan is kell ezt! című videót tett közzé arról, hogy miként lehet a „történelmi ellenségeskedést barátsággá és stratégiai partnerséggé alakítani”.  A hétvégi események után azonban úgy tűnik, hogy a szerbeknek kevésbé megy jól a példamutatás, a „történelmi ellenségeskedések barátsággá” változtatása, legalábbis ha albánokról van szó.

 

Szijjártónak amúgy sincs túl sok szerencséje Vucic szerb elnök híveivel. Pár nappal azután ugyanis, hogy „Hajrá Aleksandar, hajrá Szerbia!” kiáltásokkal buzdította május végén a szerb fővárosba szervezett hatalompárti demonstrálókat az Orbán-kormány diplomáciájának vezetője,  a koszovói Zvecsánban a Vucic által feltüzelt – részben koszovói, részben feltehetően szerbiai – szerbek rátámadtak a magyar és olasz NATO-kötelékbe, a KFOR egységeibe tartozó békefenntartó katonákra. A NATO-békefenntartók közül mintegy harmincan sebesültek meg, a többségük magyar volt. A honvédség hivatalosan elismert módon egy, a HVG szerint két tagja maradandó – végtagvesztéssel járó – sérüléseket szenvedett.

A most az albánok által elfogott, illetve megölt támadóktól számos fegyvert is zsákmányoltak a pristinai hatóságok. A koszovói rendőrség megmutatta a zsákmányt: többnyire a volt jugoszláv hadsereg gépfegyverei, mesterlövész puskái, kézigránátjai és taposóaknái voltak láthatók a sajtótájékoztatón.

A koszovói albán vezetők gyásznapot hirdettek a megölt rendőrtiszt emlékére. Terrortámadásnak nevezték a szerbek akcióját, és Szerbiát azzal vádolták, hogy destabilizálni akarják az országukat. Belgrádban viszont az akció során elhunyt szerbekről emlékeztek meg mártírként.

Koszovó és a függetlenség

Koszovó 2008-ban nyilvánította ki a függetlenségét, amit Szerbia nem ismer el. 1,8 milliós lakosságának legalább 90 százalékát az albánok adják. A térség északi részén élő ötvenezer szerb azonban nem fogadja el Koszovó függetlenségi nyilatkozatát, és továbbra is Belgrádot tekinti fővárosának. A most hétvégi támadás is Észak-Koszovóban történt, ahol szerb többség van néhány önkormányzat területén, így a zvecsáni járásban is.

A koszovói rendfenntartók tisztjét, „Afrim Bunjakut akkor ölték meg, amikor megtámadták a koszovói rendőröket és magát az államunkat” – mondta Albin Kurti koszovói albán miniszterelnök a fegyveres akció után. Az elkövetőket Kurti szerint jól felfegyverezték, és profi módon képezték ki, akciójukat előre megtervezték.

Gyakorlatilag ugyanezt mondja a koszovói amerikai nagykövet, Jeffrey M. Hovenier is, aki a Politicónak nyilatkozott. Szerinte kifinomult és koordinált akciót hajtott végre Banjskában egy szerb fegyveres csoport. A cél a térség destabilizálása lehetett.

STRINGER / AFP Koszovói szerbek szeptember 26-án az észak-koszovói Zvecsán városában, hogy tiszteletüket fejezzék ki az elesett fegyveresek emléke előtt.

De miért fordult mindezek után Szerbia Oroszországhoz? Moszkva számára nyilvánvalóan fontos a Balkán, ahol egy ismét fellángoló etnikai konfliktus elterelhetné a figyelmet az Ukrajna ellen indított orosz invázióról, ráadásul az Európai Unió határvidékén egy újabb fegyveres összecsapás gyengíthetné az EU Ukrajna melletti fellépését.

Ezért érdekes, hogy a szerb elnök a támadás után megbeszélést folytatott Oroszország Belgrádba akkreditált nagykövetével. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte: Moszkva szorosan követi, figyeli a koszovói helyzetet, amely rendkívül „feszült” szerinte, és „potenciálisan veszélyes”. Ezek után találkozott Vucic az orosz nagykövettel, Alekszandr Bocan-Harcsenkóval. „Tájékoztattam, hogy a nemzetközi közösség segítségével brutális etnikai tisztogatás történik, amelyet Albin Kurti irányít” – írta Vucic az Instagram-oldalán. Ezzel tehát a koszovói albán miniszterelnökre hárította a felelősséget a szerb államfő.

Jellemző a szerb nacionalista sajtóra – amely jelentős részben Vucic befolyása alatt áll – hogy a Mondo című internetes lap a történtekről cikkcímében úgy számolt be: három szerb meghalt Koszovóban és ezért „Kurti a felelős”. (Az első hírek az albán rendfenntartókkal vívott tűzharc után még négy helyett három szerb áldozatról szóltak, de a lap a címben nem érzékeltette, hogy eredetileg szerbek támadtak az albánokra.) A Mondo híradása szerint Vucic azt hangsúlyozta: Szerbia sosem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

Vucic tagadta, hogy Belgrád bármiképpen belekeveredett volna a támadásba, amelyet „abszolút elítélendőnek” minősített. Ugyanakkor a szerb elnök hozzátette: a fegyveresek olyan helyi, koszovói szerbek voltak, akik „nem akarnak többé szenvedni Kurti terrorja alatt”. Vucic nem véletlenül hangsúlyozta a „helyi” elkövetőket: igyekezett a szerbiai szerbekről elterelni a gyanút. A szerb államfő tagadta, hogy a fegyveresek a szerb hadsereghez vagy a rendőrséghez tartoztak volna, és hangsúlyozta: katonai egyenruhát bárki vásárolhat a boltban. Mindeközben közismert, hogy Radoicic például Belgrádban tartózkodott korábban, a koszovói körözések elől menekülve.

Nemzetközi reakció

A nemzetközi közösség elítélte a szerb akciót. Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken elfogadhatatlannak nevezte azt. Arra kérte Szerbiát és Koszovót, hogy kerüljék el a feszültség fokozódását, és azonnal térjenek vissza az EU által szervezett tárgyalásokhoz, párbeszédhez. Az EU csúcsdiplomatája, Josep Borrell rettenetesnek minősítette a rendőrök elleni támadást. A felelősöknek bíróság elé kell állniuk, tette hozzá. Irodája később gyáva terrortámadásnak nevezte az akciót.

A támadás egy héttel azután történt, hogy megszakadtak az EU közvetítésével zajló tárgyalások Szerbia és Koszovó vezetői között a kapcsolatok javításáról.

Armend NIMANI / AFP 2023. szeptember 27-én a koszovói rendőrség különleges egységének tagjai állnak őrt az észak-koszovói Banjska városában, a kolostor környékén.

A feszültségek azután éleződtek ki Észak-Koszovóban, hogy Kurti kormánya úgy döntött: hivatalukba helyezi azokat az albán nemzetiségű polgármestereket, akiket a szerb bojkott közepette választottak meg négy észak-koszovói település élére, amikor a szavazóknak mindössze töredéke jelent meg az urnáknál. Az idén tavasszal rendezett választáson a szerbek távolmaradását Vucic „békés felkelésnek” értékelte.

A szerbek nélkül rendezett, az albánok által erőltetett önkormányzati választások hosszú évek óta a legsúlyosabb incidensekhez vezettek idén tavasszal: Szerbia például letartóztatott három koszovói (albán) rendőrt, a szerb többségű, de elvileg albán polgármesterek által vezetett településeken pedig erőszak tört ki, amikor a polgármesterek megpróbálták elfoglalni a hivatalaikat, a feldühödött szerbek pedig tiltakoztak. Ekkor sebesült meg harminc NATO-katona, köztük a magyarok is, akiket a rend fenntartására és tömegoszlatásra vezényeltek ki Zvecsánban.

A most hétvégi incidens csak tovább fokozza a feszültséget a koszovói albánok és a szerbek között. Ha pedig bebizonyosodik, hogy egy helyi szerb politikus-vállalkozó állt az akció mögött, különösen nehéz helyzetbe hozhatja Vucic szerb elnököt, de még inkább az Európai Uniót és az USA-t. A szervezett erőszak újbóli megjelenése pedig komoly csapást mérhet a nyugati országok által szorgalmazott tárgyalási folyamatra Pristina és Belgrád között.

Mindezek után megkérdőjeleződik a magyar diplomácia legfőbb törekvése is, amely elsősorban Szerbia EU-csatlakozását igyekszik elősegíteni. Orbán Viktor már 2021-ben is Vuciccsal együtt hangsúlyozta, hogy az EU nem lehet teljes a Nyugat-Balkán nélkül. A magyar miniszterelnök azóta is támogatja Szerbia uniós integrációját. Egy tavalyi Facebook-videójában kiemelte: Magyarországnak létérdeke, hogy a Nyugat-Balkán államai – különösen Szerbia – az EU tagjai legyenek. Ha most kiderülne, hogy a szervezett erőszak hátterében szerbiai szerbek állnak, az azonban aligha tenné vonzóvá a nyugat számára Belgrád belépését az EU-ba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik