Nagyvilág

Oroszoktól kapott pénzek és kínai kémkedés gyanúja a német szélsőjobb két listavezetőjénél

BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
Húsvét környékén arról érkeztek hírek, hogy Németország jelenleg második legnépszerűbb pártja, a szélsőjobbos AfD két európai parlamenti jelöltjét, listájuk első két helyezettjét Oroszország pénzelheti. A listavezetővel, Maximilian Krah-val kapcsolatban a közelmúltban az is kiderült, hogy asszisztense Kínának kémkedett, ami más megvilágításba helyezi Krah – majd az AfD – Kína-barát politikáját is. Miközben az AfD önmeghatározása szerint antikommunista, jogállami alapokon nyugszik és hazafiasnak vallja magát, amely nem megvásárolható és befolyásolható, egyre inkább belesüllyednek a hazaárulás mocsarába.

Ezek aztán gyönyörű hazafiak, Németországot Oroszországnak és Kínának adnák el

– írta az X-en Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a német kormány legkisebb pártjának, a liberális FDP-nek a tagja, a Bundestag védelmi bizottságának elnöke, egyben az európai parlamenti választás Renew-frakciójának csúcsjelöltje az AfD körül a közelmúltban történtek kapcsán, míg Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár „nagyon aggasztónak” nevezte a híreket.

A felmérések szerint jelenleg a második legerősebb AfD (Alternatíva Németországért) EP-listavezetője, a jelenleg is képviselő Maximilian Krah azzal került a hírekbe, hogy Oroszországból pénzelhetik (ahogy a pártlista második helyezettjét, Petr Bystront is), majd a múlt héten letartóztatták az asszisztensét, aki a vád szerint Kínának kémkedett.

Az AfD vezetése meghallgatta a két politikust, és arra jutottak, hogy maradhatnak az EP-lista élén. Igaz, formálisan nem is nagyon volt más lehetőségük, mert már nem módosíthatják a pártlistákat, csak kivételes esetekben (például ha a jelölt meghal, vagy ha elveszíti a választásokon való indulás jogát). A pártvezetők azonban úgy döntöttek, hogy

Krah innentől csak korlátozottan vehet részt a kampányban, nem léphet fel a párt vezetői mellett, bizonyos rendezvényektől is távol tartják, nem készülnek róla választási plakátok, az elkészült videókat pedig nem közlik,

hogy ne terhelje a választási kampányt és a párt hírnevét.

Így fordulhatott elő, hogy hat héttel a választás előtt, április 27-én, az AfD kampánynyitó rendezvényén, a svájci határtól nem messze lévő Donaueschingenben a lista két első helyezettje ott sem volt. Róluk képek csak az épületen kívül tiltakozók transzparensein voltak láthatók, például olyan felirattal: AfD – Alternative für Diktatoren, vagyis AfD – Alternatíva Diktátoroknak.

JENS SCHLUETER / AFP Maximilian Krah

Az AfD-s politikusok kapcsán felmerült orosz befolyásolási ügyről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

A kínai szál

Krah ellen nem csak az esetleges orosz, hanem a kínai érintettség miatt is vizsgálódnak. Április 22-én ugyanis letartóztatták a jelenleg is az Európai Parlamentben dolgozó politikus egyik asszisztensét azzal, hogy a Kínai Állambiztonsági Minisztériumnak kémkedett kínai disszidensek és az EP után. Az előzetesben ülő, német állampolgársággal rendelkező Jian G., az ügyészség szerint

2024 januárjában ismételten az Európai Parlamentben zajló tárgyalásokról és döntésekről szóló információkat továbbított hírszerzési ügyfelének. Kémkedett a Németországban élő kínai ellenzék tagjai után is, és jelentett a titkosszolgálatnak.

A karlsruhei legfőbb ügyészség különösen súlyos ügynek minősítette a bűncselekményt, de Kínát nem említette. A német közmédia, az ARD szerint azonban egyértelmű, hogy az ázsiai nagyhatalomról van szó. A Süddeutsche Zeitung szerint legkésőbb 2023 eleje óta figyelhette a férfit a német titkosszolgálat, és most azért csaphatott le rá, mert a szökésétől tartottak.

Januárban – miként azt a Frankfurter Allgemeine Zeitung közölte – az EP plenáris ülése két Kínával kapcsolatos témával is foglalkozott: egyrészt felszólították Pekinget, hogy fejezze be a Fálun Gong követőinek (ez egy vallási irányzat és meditációs rendszer) az üldöztetését, és hogy a csoport egyik tagját azonnal engedjék szabadon, másrészt megszavazták az EU kritikus infrastruktúráira gyakorolt kínai befolyás biztonsági és védelmi vonatkozásairól szóló állásfoglalást.

Noha Krah azt mondja, munkatársa nem férhetett hozzá minősített iratokhoz, a német lap szerint tudhatott a belső vitákról, tervezetekről és módosító indítványokról.

Az EP Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságában Krah a belső rendszeren keresztül hozzáfért és kikért korlátozott hozzáférésű és érzékeny tartalmú dokumentumokat, bizalmas iratokat viszont nem. Legalábbis egyelőre úgy tűnik – mondta a bizottság vezetője, Bernd Lange a Politico megkeresésére. Az első két kategóriába tartozó adatok nem feltétlenül titkosítottak, harmadik országok külkereskedelmi stratégiájának elemzései, kereskedelmi tárgyalások menetéről szóló beszámolók tartoznak ide. A Spiegelnek képviselők azt mondták, bevett gyakorlat, hogy a belső rendszerből nemcsak a képviselők, hanem alkalmazottaik is lehívnak dokumentumokat.

Az Emberi Jogi Albizottságban – amelynek szintén tagja Krah – ugyanakkor nem volt hozzáférése érzékeny dokumentumokhoz a német politikusnak, és nem is kért ilyet, nyilatkozta a testület vezetője, Udo Bullmann, bár hozzátette, hogy még vizsgálják a helyzetet.

Jonathan Raa / NurPhoto / AFP Udo Bullman

Jian G.

A Drezdában és Brüsszelben élő, 43 éves G. az ARD szerint a német biztonsági hatóságok előtt korábban sem volt ismeretlen.

Körülbelül tíz éve informátorként jelentkezett náluk, de nem kértek belőle, mert megbízhatatlannak tartották, és azt sem tudták kizárni, hogy kettős ügynök lenne.

Úgy tudni, hogy a férfi 2011-ben kapta meg a német állampolgárságot. Kínából 2002-ben történelmet és germanisztikát hallgatni érkezett Drezdába, de hamarosan vállalkozni kezdett egy kínai napelemes és LED-ekkel kereskedő cégnél. 2012-től 2019-ig egy értékesítési cég ügyvezető igazgatója volt, amely alapvetően elektronikai cikkekkel kereskedett, de tevékenységi körében a „Németország és Kína közötti gazdasági és transzkulturális kommunikációt”, valamint a két nyelv közötti fordítási szolgáltatásokat is feltüntette. 2010 és 2015 között a Scholz kancellárt is a soraiban tudó szociáldemokrata pártnak, az SPD-nek a tagja volt. Feltehetően már 2019 előtt is Kína besúgója volt, de amikor 2019 novemberében – két hónappal az alkalmazása után – Krah-val a kínai útjukról hazatértek, már biztos.

A FAZ megtalálta a férfi LinkedIn-profilját is, itt az is szerepel, hogy 2010 óta két sencseni székhelyű kereskedelmi cég alkalmazottja, valamint egy elektroakusztikai alkatrészekre specializálódott, szintén sencseni vállalat külföldi részlegének képviselője is volt. Munkahelyének Brüsszelt nem adta meg az oldalon, lakóhelyének viszont igen. Végül azonban Drezdában kapták el, a lakásában, ahol kínai barátnőjével élt.

Egy vállalkozás elindításával kapcsolatban ismerkedett meg az akkoriban Drezdában ügyvédként tevékenykedő Krah-val is. Tavaly szeptemberben a Süddeutsche Zeitung kérdésére G. azt válaszolta, hogy 2019 szeptembere óta van Krah alkalmazásában, 2020 februárjáig félállásban, azóta teljes állásban.

Ezen kívül nincsen melléktevékenységem

– mondta, kínai kapcsolatairól pedig azt állította: „nincs személyes kapcsolatom a kínai kormányhivatalokkal”.

Tavaly novemberben a t-online hírportál ennek ellenére már beszámolt a Krah és G. körül kialakult kínai-német lobbihálózatról, Kínához köthető cégek, egyesületek alapításáról. Arról, hogyan áramlott a pénz G.-hez a hálózaton keresztül, miközben az AfD-s politikus akkreditált asszisztense lett az EP-ben. Tavaly decemberben a Spiegelnek a t-online riportja után Krah G.-ről úgy beszélt, mint „nemzetközi kereskedelmi szakértőjéről”, aki

számos irányban kiváló kapcsolatokat tart fenn. Nincs miért kétségbe vonnom az alkalmazottam lojalitását és megbízhatóságát.

Albrecht von Lucke politológus szerint Krah azon állítása, miszerint semmit sem tudott az alkalmazottja ellen felhozott vádakról, nem hangzik hitelesen. „Ez vagy bűnrészesség, vagy megbocsáthatatlan hanyagság” – mondta az elemző.

Az Európa Parlamentben G.-t fantomnak tartották, míg Krah szinte mindenhol ott volt, kollégáját ritkán látták. Akkor viszont mindig megjelent, amikor Kínáról volt szó, például a kereskedelmi bizottságban. El is kezdtek róla pletykálni, hogy Kínának kémkedhet, bizonyítékuk ugyanakkor nem volt rá, mondta Hannah Neumann, a Zöldek politikusa.

THIERRY MONASSE / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Hannah Neumann

G. és a kínai emigráció

G. hosszú évek óta tevékenykedett a Németországban élő kínaiak ellenzéki mozgalmában, úgy tűnik azért, hogy kémkedjen a többi tag után. Mivel elég kicsi körről van szó, ismerték mint aki mindenhol ott akar lenni. „Keményen dolgozott” az ügyért, mondta a Spiegelnek egyik ismerője. Olyannyira keményen, hogy 2021 februárjában főtitkárának választotta meg a Chinese Republican Party (Kínai Republikánus Párt), a Kínán kívül tartózkodóknak a hazájukban élők szabadságáért, jogaiért és a hatalmi ágak szétválasztásáért felszólaló szervezete.

Egy online konferencián a demokráciamozgalom új generációjának reménységeként mutatták be.

Tiencsi Martin-Liao író, fordító, a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po Németországban élő kollégája szerint nem lehet kizárni, hogy mindezt azért tette, hogy Kínának jelenthessen. Ő a „meglehetősen hallgatag, de mindig segítőkész” G.-t 2012-ben ismerte meg. A Szövetség a Demokratikus Kínáért (FDC) nevű szervezet – melynek Martin-Liao az egyik vezetője volt – rendezvényeire G. rendszeresen eljárt, majd azzal az igénnyel lépett fel, hogy az igazgatótanács tagja legyen. Ez meg is történt, G. pedig gyakran megjelent a kínai rezsim elleni tüntetéseken is. Egy nap felvetette, hogy az FDC ajánljon fel neki egy látogatást a Dalai Lámánál. 2017-ben el is utazhatott Dharamszalába a buddhista vezetőhöz, közös csoportkép is készült róluk.

De aztán Martin-Liaóéknak kezdett furcsává válni G. Például akkor, amikor megtudták, hogy visszautazott Kínába, ami szokatlan a kommunista rezsimmel szemben álló körökben.

A hozzánk hasonló embereknek általában nem lehetséges ez, de neki láthatóan megengedték

– mondta a Spiegelnek.

A rezsimellenes mozgalomban úgy tudott működni, hogy közben egyértelműen a kínai államhoz kötődő kapcsolatai is voltak. Több olyan szervezet környezetében felbukkant, amely a Kínával való szorosabb kapcsolatokért dolgozott, köztük az Új Selyemút (ennek keretében épül Budapest–Belgrád vasútvonal) mellett lobbizó egyesületnél.

Mennyire lehet Krah érintett?

Krah azt állította, hogy csak a lapokból értesült asszisztense letartóztatásáról. Annyit tudott, hogy G. csak „a hivatalos kínai szervekkel tartotta a kapcsolatot a nagykövetségen” – nyilatkozta a Bild bulvárlapnak. A letartóztatás után azonnal felfüggesztette az EP az asszisztenst. Krah először azt ígérte, hogy ha a vádak igaznak bizonyulnak, felmond G.-nek, végül mégiscsak elbocsátotta, miután találkozott a pártvezetéssel.

Krah a Politicónak azt mondta:

Magamtól nem fogok vezekelni az alkalmazottam állítólagos helytelen magatartásáért.

Nehezen lehetne tagadni, hogy Krah ne ápolt volna jó kapcsolatokat Kínával:

  • többször is – volt, mikor G.-vel – elutazott Kínába, előadásokat tartott, luxushotelekben szállt meg, amit gyakran olyan cégek fizettek, mint a Huawei vagy a kínai állami olajcég, a CNPC;
  • adott interjút az egyik legnagyobb angol nyelvű kínai állami propagandalapnak, a Global Timesnak is;
  • Krah gratulált a kommunista Kínai Népköztársaság létrehozásának 70. évfordulóján, ahogy Tibet megszállást is ünnepelte;
  • az ujgur átnevelőtáborokról szóló híreket „rémtörténeteknek” minősítette;
  • többször felszólalt az Új Selyemút program mellett, fellépett a Selyemút Agytröszt Szervezet rendezvényén is, mely a német alkotmányvédelem szerint a hírszerzéssel is foglalkozó kínai állampárt Központi Bizottsága Nemzetközi Osztályának a kezdeményezésére jött létre.

Krah – és az AfD – a Kína-barát álláspontját a nyilvánosság előtt azzal magyarázza, hogy Európa csak akkor szabadulhat ki Amerika vazallusának a szerepéből, ha Kínával és Oroszországgal szabadkereskedelmi megállapodást köt, elfogad tőlük pénzt, és közösen lépnek fel az USA-val szemben.

JENS SCHLUETER / AFP A német AfD párt támogatói a közelgő európai parlamenti választások drezdai kampányrendezvényén 2024. május 1-jén.

Az AfD érintettsége

Az AfD azon pártok között volt, amelyek hevesen ellenezték az 5G-hálózatban a Huawei részvételét. Ez azonban nem zavarta Krah-t, aki dicsőítette a kínai technológiát, és kulcsszerepe volt abban, hogy a párt Kína-politikája megváltozzon. Nem sokkal a 2019-es kínai útja után, amit részben a Huawei fizetett, az AfD szövetségi végrehajtó bizottságának tagjaként nehezményezte is, hogy az AfD Bundestag-képviselői a Huawei-jel szemben foglalnak állást.

Jian G. tavaly kínai utakat ajánlott az AfD ifjúsági szervezetében politizálóknak is, azt ígérte, hogy több ilyen út is lesz, csak a repülőjegyet kell kifizetni, az étkezést és a szállást a vendéglátó állja.

Ettől függetlenül tavaly Pekingbe és Sanghajba utazott az AfD vezetésének egy része, Alice Weidel társelnök, a Bundestag-tag, Peter Felser és Petr Bystron (az EP-lista második helyezettjét szintén azzal gyanúsítják, hogy orosz kenőpénzt fogadott el), „hogy képet kapjanak az ország gazdasági és politikai helyzetéről”. Később az útról – a Krah-t egyébként a háttérben régóta kritikusan szemlélő – Weidel úgy nyilatkozott: „Kínai beszélgetőpartnereink nagyon nyitottak és érdeklődőek voltak, és nagyon jól tájékozottak voltak a berlini munkánkról”.

Miközben az AfD önmeghatározása szerint antikommunista, jogállami alapokon nyugszik és hazafiasnak vallja magát, amely nem megvásárolható és befolyásolható, egyre inkább belesüllyednek a hazaárulás mocsarába. Az AfD szövetségi vezetőségének egy tagja a Bildnek név nélkül úgy nyilatkozott: „Krah kezd problémássá válni az AfD-nek.”

Ugyanakkor a párton belül vita folyik arról, hogy mi okoz nagyobb kárt: a jelöltek vagy a jelöltektől való elhatárolódás?

G. kémkedésének gyanúját aggodalommal fogadták, és úgy tűnik, azt is aggodalommal nézik, hogyan befolyásolja a botrány a támogatottságukat. A legutóbbi felmérések szerint némi gyengülés tapasztalható náluk.

„Ellentámadás”

Krah azt ígérte munkatársa letartóztatása után egy héttel, hogy „ellentámadást” indít, hogy bizonyítsa igazát és ártatlanságát.

A biztonsági hatóságok nyilvánvalóan már korábban is a terhelő információk birtokában voltak, amikről engem nem értesítetek, és a választás előtt dobták le a bombát

– mondta a Sternek. A hatóságoknak felajánlotta a segítségét is ahhoz, hogy tisztázzák, mi is történt. A hétvégén a köztévé ZDF-nek Tino Chrupalla, a párt egyik társelnöke azt sugallta, G.-t eddig azért nem bántotta a titkosszolgálat, mert kettősügynök lehetett.

A liberális FDP soraiból kikerülő igazságügyi miniszter, Marco Buschmann az AfD-s nyilatkozatok kapcsán arról beszélt, hogy azért most tartóztatták le Krah alkalmazottját, mert a bizonyítékok alapján „nagyon magas szintű gyanú” van G.-vel szemben, másrészt fennáll annak a veszélye, hogy elmenekül vagy bizonyítékokat tüntet el. „Nincs szó politikai döntésről” – nyilatkozta az ARD-nek, illetve azt is kiemelte, hogy terveik szerint

a következő hónapokban további leleplezéseket hajtunk végre

Közvetlenül G. őrizetbe vétele előtt Németországban három másik embert is letartóztattak Kínának való kémkedés miatt. Titkos tengeri technológiákhoz segítették hozzá Pekinget, de ezeknek a nyomozati cselekményeknek a jelenlegi adatok szerint nincs semmi köze Krah asszisztenséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik