Közélet csatatér 2024

Szentkirályi Alexandra megelőzte Vitézy Dávidot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Szentkirályi Alexandra az elmúlt hónapban hibahatáron belül megelőzte Vitézy Dávidot a főpolgármester-jelöltek versenyében – értesült egy friss felmérés számairól a hvg.hu.

A Medián és a 21 Kutatóközpont közös mérése szerint márciusban Szentkirályi a szavazatok 21, Vitézy a szavazatok 22 százalékát tudhatta magáénak, áprilisban megfordult a sorrend és

  • a Fidesz-KDNP jelöltjének támogatottsága 23 százalékra nőtt,
  • miközben az LMP és a saját magáról elnevezett civil szervezet jelöltjéé 21 százalékra csökkent.

Karácsony Gergely újrainduló főpolgármester első helyét azonban a fenti változás nem érintette, mert mindkét hónapban vezette a versenyt. A márciusi közvélemény-kutatásban Karácsony 37 százalékot ért el, áprilisra pedig 5 százalékponttal még nőtt is a támogatottsága, 42 százalékra – derül ki a kutatásból, amelynél a két, egyenként 1000 fős felmérés március, illetve április második felében zajlott telefonon.

A budapestiek általában véve is pozitívabban értékelik a főpolgármester teljesítményét, mint korábban: márciusban 50 százalék mondta, hogy jó, vagy nagyon jó teljesítményt nyújtott, áprilisban ez az arány 53 százalék – miközben 45-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a teljesítménye rossz vagy nagyon rossz (és mindkét hónapban 5 százalék volt a „nem tudom” válaszok aránya).

Vitézy Dávid szerint egyébként az nem fordulhat elő, hogy Szentkirályi Alexandra nyer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik