Nagyvilág

Páncélozott járművekkel vonultak be a koszovói Banjskába

AFP PHOTO / HO / GOVERNMENT OF KOSOVO
AFP PHOTO / HO / GOVERNMENT OF KOSOVO

Páncélozott járművekkel vonult be a koszovói rendőrség hétfőn abba a faluba, ahol a hétvégi tűzharccal és négy halálos áldozattal járó incidens történt. A Reuters híradása szerint a felfegyverzett rendőri egységek keresőakcióba fogtak Banjska faluban, és olyan fegyveresek után kutatnak, akiknek nem sikerült elmenekülniük az incidens után. A teleülésre újságírókat hétfő már reggeltől nem engedtek be – áll a hírügynökség tudósításában.

Koszovó 1,8 millió lakosságának többségét albánok adják. Az egykori szerb tartomány északi részén élő mintegy ötvenezer szerb azonban nem fogadja el Koszovó 2008-as függetlenségi nyilatkozatát, és továbbra is Belgrádot tekinti fővárosának.

Vasárnap négy ember megölésével és többek letartóztatásával ért véget a hétvégi fegyveres incidens Banjskában. A történet előzménye, hogy egy koszovói albán rendfenntartó tiszt meghalt, egy pedig megsérült, amikor szerb fegyveresek rájuk támadtak szombat éjszaka. Ezután a nagyjából harminc fegyveres egy ortodox kolostorban barikádozta el magát és tűzharcba bonyolódott a koszovói rendőrökkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik