Közélet

Végtag-amputációt hajtottak végre a Koszovóban megsérült magyar katonák egyikén

Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Végtag-amputációval járó beavatkozásra volt szükség a május végén Koszovóban megsérült magyar katonák egyikénél – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A beavatkozást pénteken végezték el az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. A beteg állapota stabil – derült ki a tárca közleményéből.

A tájékoztatás alapján a megsérült honvédek közül a legtöbben már hazamehettek, felépülésüket folyamatosan nyomon követik. Két katona állapota azonban továbbra is súlyos, és kórházi kezelést igényel. „Felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek” – írták.

A tárca korábbi közlése szerint a május végén megsérült több mint húsz magyar katonát tömegoszlatási feladatokra vetették be, közülük hét szerzett súlyos sebesüléseket. A honvédelmi tárca és a Honvéd Vezérkar főnökének egyértelmű szándéka, hogy a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik – áll a közleményben.

A koszovói Zvecsanban május 29-én tört ki összetűzés a tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között. Huszonheten sérültek meg – ilyenre húsz éve nem volt példa.

A honvédelmi miniszter korábban azt közölte: nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt volt bevetésben Koszovóban az a magyar manőverező század bevetésen, amelyik a tüntetőkkel összetűzésbe került. A katonák elmondták neki, hogy „az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt”, a magyar katonák a sérüléseik ellenére is bátran helytálltak, többen sérülten is visszamentek a helyszínre, hogy végrehajtsák feladatukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik