Gazdaság

Nehéz helyzetbe kerülhet a család, ha meghal a bankszámlatulajdonos

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Jelenleg Magyarországon a hagyatéki eljárás akár másfél évbe is telhet, ami azt jelenti, hogy ezen időszak alatt főszabály szerint az örökhagyó bankszámláján kezelt összeghez senki nem férhet hozzá.
Ez a gyakorlatban nehézséget okozhat, hisz sokszor az örökhagyó bankszámlája a család „közös” számlája, valamint az illő eltemetéshez szükséges összeg is a zárolt bankszámlán állhat rendelkezésre. A Money.hu arra is kitér, mi lehet erre a helyzetre a megoldás.

A haláleseti rendelkezés lehet a megoldás a hagyatéki eljárás kikerülésére

Mit tehetünk, ha szeretnénk elkerülni a hosszas várakozást, illetőleg ha azt szeretnénk, hogy örökösünk/örököseink a hosszas hagyatéki eljárás lefolytatását megelőzően hozzá tudjanak férni a bankszámlánkon kezelt összeghez? A pénzintézeteknél magánszemélyeknek van lehetőségük úgynevezett haláleseti rendelkezést tenniük. Ez azt jelenti, hogy a bankszámlatulajdonos rendelkezhet arról, hogy halála esetén ki az a személy, aki részére a pénzintézet jogosult a kezelt összeget kifizetni.

Ez esetben a bankszámlán kezelt összeg nem esik a hagyatéki eljárás alá, a bankszámlán kezelt összeg a rendelkezés jogosultjához kerül.
A haláleseti rendelkezés, ahogyan az a nevében is benne foglaltatik, akkor válik végrehajthatóvá, ha a bankszámlatulajdonos elhalálozik, és a kifizetéshez a jogosult a halál tényét igazolja halotti anyakönyvi kivonattal a pénzintézet részére.

A haláleseti rendelkezés a pénzintézetnek adott megbízás – a számlatulajdonos rendelkezik arról, hogy halála esetén a pénzintézet az általa megjelölt személynek teljesítsen kifizetést a bankszámláról a jogerős hagyatékátadó végzés megszületése előtt. Azt azonban megemlítették, hogy a kötelesrész iránti igény még így is felmerülhet az örökösöknél a rendelkezés okán kifizetett összegnél.

Mi történik, ha több számlatulajdonos van?

Amennyiben egy bankszámlának több tulajdonosa van, akkor az egyikük halála esetén a számlát nem zárolják. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy ha valaki nem társtulajdonosa a számlának, hanem a tulajdonos hozzájárulása alapján csak saját bankkártyával rendelkezik, akkor a számlatulajdonos halála esetén nem fog hozzáférni a bankszámlához, azt ugyanúgy zárolják.

A pénzintézetek gyakorlata eltérő lehet a haláleseti rendelkezéssel kapcsolatosan, így minden esetben a bankszámlánkat vezető pénzintézetnél kell érdeklődni, hogy pontosan milyen szabályok mellett lehetséges a haláleseti rendelkezés megadása. Fontos azt is megemlíteni, hogy nem minden számlánál van lehetőség haláleseti rendelkezést adni, erről is a pénzintézetnél kell tájékozódni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik