Belföld

Három év börtönre ítélték a mórahalmi mini-Magyarország ötletgazdáit

Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Mini Hungary Park Mórahalmon 2015. március 20-án.
Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Mini Hungary Park Mórahalmon 2015. március 20-án.

A Szegedi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatva három év börtönre ítélte a mórahalmi mini-Magyarország kitalálóit, amiért nem fizette vissza a projektre kapott uniós támogatást, szúrta ki a Telex a bíróság közleményét.

Az ítélet indoklása szerint az ügynek öt vádlottja volt, az első és a másodrendű vádlottak találták ki még 2014-ben, hogy a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven jelentős műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató makettparkot alakítanak ki. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, a projektcég 15 százalékos önerő biztosítása mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatást igényelt a megvalósításhoz.

A projekthez 512.345.319,- Ft millió forint előleget kaptak, támogatást kértek, majd az ellenőrzéseknél tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik. Bár a park alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen, a vádlottak 2014. március 31-én a projektet készre jelentették.

A céget aztán silány munka miatt a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték, de a 436 millió forintból alig 50 millió forint jött össze végrehajtásból.

A Szegedi Ítélőtábla költségvetési csalás kísérlete és hamis magánokirat felhasználás miatt jogerősen 3 évre ítélte a makettpark két ötletgazdáját, az ügy további vádlottai pedig 1 év és egy 1 év 10 hónap közötti börtönbüntetést kaptak.

Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik