Zelenszkij: Oroszország piszkos bombákat csinál az atomerőművekből

A tavalyi videós bejelentkezés után most személyesen szólalt fel az ENSZ New York-i közgyűlésén Volodimir Zelenszkij.

A tavalyi videós bejelentkezés után most személyesen szólalt fel az ENSZ New York-i közgyűlésén Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök beszédét azzal indította, hogy ugyan Ukrajna a 90-es évek elején lemondott a nukleáris fegyvereiről, de a történelem megmutatta, hogy Oroszországot is erre kellett volna kényszeríteni.

Zelenszkij szerint Oroszország sok mindent fegyverként használ,

nem csak Ukrajna, hanem más országok ellen is és úgy véli, egyértelmű, hogy Oroszország megpróbálja a világpiaci élelmiszerhiányt is felhasználni arra, hogy elismerjék a fennhatóságát az általa illegálisan elfoglalt ukrajnai területeken.

A világ tanúja volt annak, ahogy Oroszország fegyverként használja az energiát, és most ez a fenyegetés még nagyobb – tette hozzá az ukrán elnök, aki úgy látja, hogy az oroszok nem csak terjesztik a megbízhatatlan atomerőmű-építési technológiájukat, de más országok atomerőműveit is igazi „piszkos bombákká” változtatja.

Az ukrán gyerekek tömeges elrablásáról szólva kijelentette:

Tízezer gyermek nevét ismerjük, és több százezer másik emberrel kapcsolatban vannak bizonyítékaink arra, hogy Ukrajna Oroszország által megszállt területeiről elrabolták és deportálták őket. A nemzetközi büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ezekkel a bűncselekményekkel kapcsolatban, és megpróbáljuk hazahozni a gyerekeket. Rendben. De közben múlik az idő, mi lesz velük?

Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy ezeket a gyerekeket arra fogják tanítani, hogy gyűlöljék Ukrajnát, és minden kapcsolat megszakad a családjukkal, majd hozzátette: „Ez egyértelműen népirtás.”

Az ukrán elnök beszédében felszólította az országokat, hogy támogassák Ukrajnát egy ideiglenes tengeri exportfolyosó elindításában, hogy így biztosítsák az ukrán élelmiszeripari termékek elérhetőségét a világpiacon, azt követően, hogy Moszkva aláásta a Fekete-tengeri Gabonakezdeményezést. Zelenszkij szerint „riasztó” látni, hogy egyes európai országok „politikai színjátékként játsszák el a szolidaritást”, utalva Lengyelország, Szlovákia és Magyarország azon bejelentéseire, hogy saját korlátozást vezetnek be az ukrán gabonaimportra – olvasható a Guardian beszámolójában.

Volodimir Zelenszkij közölte azt is, hogy szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt ismertetni fogja az ukrán béketerv részleteit, amelyet több mint 140 ország és nemzetközi szervezet már részben vagy teljes egészében támogat.