Szeptemberben már biztosan nem tárgyal a parlament a svédek NATO-ratifikációjáról

Jövő héten sem lesz napirenden a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja. Percemberkék izmoznak a semmiért! írta keddi Facebook-bejegyzésében Vadai Ágnes

Jövő héten sem lesz napirenden a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja. Percemberkék izmoznak a semmiért!

írta keddi Facebook-bejegyzésében Vadai Ágnes, a DK parlamenti frakcióvezető-helyettese. Ezzel eldőlt, hogy szeptemberben már biztosan nem szavazza meg a parlament, hogy Svédország hivatalosan is csatlakozhasson a NATO-hoz.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök még júniusban azt mondta, Orbán Viktor megígérte neki, hogy Budapest nem fogja késleltetni a ratifikációt, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig júliusban azt állította, hogy már csak „technikai kérdés” a ratifikációs folyamat lezárása. Augusztusban aztán arról beszélt, hogy a parlament ősszel szavazhat a kérdésben – annak ellenére jelentette azt ki Szijjártó, hogy az akkor kiadott programban egyébként nem szerepelt a svéd NATO-csatlakozásról szóló szavazás.

Szeptember közepén viszont már azt nyilatkozta a tárcavezető, hogy

Súlyos vádakat, hamis információkat terjesztenek Magyarországról a svédországi iskolákban, ami nem segíti a skandináv ország NATO-csatlakozásának ratifikációs folyamatát.

A témával azóta is kiemelten foglalkoznak a kormányközeli médiumok, Kövér László házelnök pedig arról beszélt, hogy a svédek „nem szeretik a hazájukat, sőt, szabályosan gyűlölik” azt, sőt, azt is mondta, hogy

De nem hiszem, hogy nekünk egy olyan, idézőjelbe tett szövetségesre szükségünk van, amelyik a saját hazájára is köp, nemhogy ránk.

Hétfőn a Szabad Európa kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a magyar kormány még mindig a svéd kormányfő vagy külügyminiszter budapesti látogatásához kötné a ratifikáció napirendre vételét, Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár azonban hírlapi kacsának nevezte az értesülést. Menczer nyilatkozatából ugyanakkor az nem derült ki, hogy akkor milyen feltételek mellett lehet esély a svédek NATO-csatlakozásának ratifikációjára magyar részről.