Ez még Iránban is ritka: több száz ember előtt akasztottak fel egy férfit

Az nem derült ki, hogy pontosan mit követett el.

Hiába éri egyre több kritika Iránt az újabb akasztási hullám miatt, csütörtökön nagy nyilvánosság előtt végeztek ki egy férfit – írja az Iran International egy jogvédő csoport közleményére hivatkozva.

Az Iran Human Rights (IHR) arról számolt be, hogy a férfit az iráni jogrend által főben járó bűnnek tekintett vád alapján végezték ki. Ez a nehezen körvonalazható büntetési tétel a „romlás terjesztése a Földön”, amelynek alkalmazását az iráni állam iszlamista elemeket is tartalmazó jogrendje a vallás előírásaiból vezet le.

A férfit az ország Azerbajdzsán nevű tartományában, Marageh városban akasztották fel, a jelentések szerint nagy tömeg előtt. Az iráni hírportálok képeket közöltek arról, hogy a kivégzésre összegyűlt több száz ember biztonsági kordon mögül nézi végig az akasztást, miközben az ügyészek újságírókkal beszélgetnek.

A férfit a képeken bekötött szemmel ábrázolták két símaszkos hóhérja társaságában. A kivégzés előtt egy székre állították, hurkot helyeztek a nyakára, később hosszan lógott a kivégzéshez használt daruhoz erősített kötélen.

„A nemzetközi közösség nem támogathat ilyen középkori gyakorlatot” – idézik az IHR igazgatóját. Mahmúd Amiri-Moghaddam hozzátette: a kivégzés „egy olyan kormány igazi arcát mutatja meg, amelyik kegyetlenséggel, megalázással, és a társadalom megfélemlítésével igyekszik fenntartani a hatalmát”.

Az nem derült ki, hogy a férfi pontosan milyen tényleges cselekményért felelt az életért. Annyit azonban lehet tudni, hogy először öt évvel ezelőtt tartóztatták le nőkkel folytatott szexuális kapcsolataival összefüggő vádak miatt.

Az IHR 2022-es éves jelentése szerint tavaly legalább ötszáznyolcvankét embert végeztek ki az országban. Közülük kétszáznyolcvannyolcat emberölés miatt. A jogvédő szervezet kivégzésszámlálója, amely az idei eseteket veszi számba, pénteken 287-et mutatott.

Jogvédő csoportok szerint a nyilvános kivégzések viszonylag ritkák, a legtöbb akasztást börtönökben hajtják végre.