Deutsch Tamás szerint a vállaltan homoszexuális luxemburgi miniszterelnöknek nem kellene megbélyegeznie a tőle eltérő embereket

Ugyanígy szerinte nem szabadna megbélyegezni az eltérő meggyőződéssel vagy politikai véleménnyel rendelkezőket sem.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szólalt fel szerdán Xavier Bettel luxemburgi kormányfő. Az MTI szemléje szerint a politikus beszélt többek mellett az európai értékekről és a migrációról, valamint a járványhelyzetre visszatekintve arról is, hogy „elképzelhetetlen lezárni a határokat, és ostobaság azt gondolni, hogy a határok lezárásával meg lehet állítani egy vírust”.

Beszéde második felében aztán a magyar gyermekvédelmi törvényt vette elő, egyúttal az LMBTIQ+ közösséghez tartozók jogainak tiszteletére szólított fel a hallgatóságot.

Ha valaki ebben a parlamentben azt gondolja, hogy azért lettél homoszexuális, mert olyan adást néztél a tévében, vagy olyan dalt hallgattál, akkor az nem ért semmit. A legnehezebb dolog egy homoszexuális számára az, hogy elfogadja önmagát. Nem kérünk szánalmat, nem kérünk szolidaritást, nem kérünk együttérzést, csak tiszteletet

– hangsúlyozta Bettel, aki maga is vállaltan meleg.

A luxemburgi kormányfő szerint a homoszexuálisok megbélyegzése ellentétes azzal, amit az Európai Unió jelent: a nyitottsággal és a toleranciával. Ugyanez a véleménye arról is, ha valaki azt mondja, hogy az ezekhez a közösségekhez tartozó emberek szexuális orientációja az oktatás, a kultúra és az audiovizuális ágazat hatására formálódott.

„Szégyellem, hogy egyes politikusok a kisebbségek rovására akarnak szavazatokat nyerni, ez már megesett történelmünk folyamán” – zárta szavait.

Bettel szavaira magyar részről Deutsch Tamás reagált. Ő azt mondta, tisztelettel hallgatta a luxemburgi miniszterelnököt, amikor a homoszexuális személyek önazonosságáról beszélt, és ezzel összefüggésben szót emelt a megbélyegzés ellen. Hozzátette azonban, hogy az eltérő meggyőződéssel, szexuális orientációval vagy politikai véleménnyel rendelkezőket nem szabadna megbélyegeznie.

Tisztelettel arra kérem, hogy valótlanságot állítva, a magyar gyermekvédelmi törvényt ne minősítse homofób törvénynek, mert a magyar gyermekvédelmi törvény egyetlenegy dologról szól, hogy lehet megvédeni a szülők gyermekek nevelésére vonatkozó elidegeníthetetlen jogát

– tette még hozzá a Fidesz EP-képviselője.