A következő élő közvetítés része Műholdfevételeket tettek közzé a Bahmut felrobbantott hídjairól

Brit kormányfő: „Döntő harctéri előnyhöz” juttatná Ukrajnát Franciaország és Nagy Britannia

Michel Euler / POOL / AFP
Michel Euler / POOL / AFP

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia államfő Párizsban találkozott pénteken délelőtt, ahol elsősorban az ukrajnai orosz invázió aktuális kérdéseiről tárgyaltak. Az előzetes várakozások szerint a két európai nagyhatalom vezetője még ma bejelentheti, hogy újabb precíziós támadófegyverekkel támogatja Ukrajnát.

A brit kormányfő a találkozó előtt, útban Párizs felé úgy nyilatkozott, hogy mindketten támogatják Ukrajnát, az összes többi országot pedig arra kérik, hogy Oroszországnak ne nyújtsanak segtséget.

Sunak hozzátette: célul tűzik ki azt is, hogy Ukrajnának további támogatást nyújtsanak, amire a „döntő harctéri előny” érdekében van szükség.

Láthatóan vezető szerepet vállaltunk a tankok beszerzésében, ami segített abban, hogy másokat is erre ösztönözzünk

– foglalt állást a brit miniszterelnök.

„A másik terület, ahol ismét előrelépünk, a nagy hatótávolságú fegyverek terepe, minthogy úgy gondoljuk, a harckocsik mellett ez a képesség is fontos szerepet játszik a konfliktusnak ebben a szakaszában” – tette hozzá.

Jóllehet, mint minden konfliktusnak, ennek is a tárgyalóasztalnál lesz vége, ez azonban Ukrajna döntése – osztotta meg gondolatait a brit kormányfő.

Sunak arról is beszélt, hogy Franciaország és az Egyesült Királyság „idővel” szeretné „kiszélesíteni” katonai együttműködését.

Az elmúlt év sikerének nevezte, hogy megerősödött az országok közötti szövetség, de nem csak a NATO-ban, és nem csak Európán belül. Szerinte olyan szövetség épül, amely szétterjed széles e világon.

(Sky News)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik