A következő élő közvetítés része Visszaszólt a magyar külügyi szóvivő az ukrán külügyminiszter-helyettesnek a „minősíthetetlen” nyilatkozata miatt

Finnország megkezdte a kerítésépítést az orosz határon

Ignacio Marin Fernandez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Ignacio Marin Fernandez / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Finnország megkezdte a 200 kilométeres kerítés építését az orosz határon – jelentette be az ország határőrsége. A terepmunkálatok ma kezdődnének „erdőirtással, és úgy haladnának, hogy márciusban megkezdődhet az útépítés és a kerítésszerelés” – áll a finn határőrség közleményében, amit a Guardian szemlézett.

Az építkezés egy három kilométeres kísérleti projekttel kezdődik, s várhatóan június végére fejeződik be – tette hozzá. 2023 és 2025 között további 70 kilométer megépítésére kerül sor, főleg Délkelet-Finnországban. A kerítés több mint három méter magas lesz, tetején szögesdróttal, a különösen érzékeny területeket pedig éjjellátó kamerákkal, lámpákkal és hangszórókkal látják el.

Jelenleg Finnország határait elsősorban könnyű fából készült kerítések védik, amelyek főként az állattartás megállítására szolgálnak. A finnek álláspontja a háború „alapvetően” megváltoztatta a biztonsági helyzetet, és a határkerítés „elengedhetetlen” a nagyszabású események megállításához, és az illegális behatolások megállításához orosz területről.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik