Nagyvilág

Rejtélyes csoport tagjának hitte, ezért lőhette le a merénylő a japán exkormányfőt

Takashi Yamazaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Takashi Yamazaki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Abe Sinzó merénylője fémből, fából, szigszalagból barkácsolta gyilkos fegyverét. Elismerte a merénylet elkövetését.

Egy kifejezett szervezet – amit nem neveztek meg – ellen érzett borzasztó ellenszenvet az a férfi, aki a gyanú szerint agyonlőtte pénteken Japán világháború utáni történetének egyik legmeghatározóbb politikusát, Abe Sinzó volt kormányfőt. A gyanúsított, a 41 éves, a helyszínen elfogott Tecuja Jamagami úgy hitte, Abe ennek a meg nem nevezett csoportnak volt a tagja, ezért ölte meg – írja a BBC News.

Tecuja elismerte a rendőrségnek, hogy házilag készített lőfegyverével ő gyilkolta meg a volt miniszterelnököt. A rendőrség vizsgálja, magányos merénylővel van-e dolguk, vagy lehettek-e társai.

Abe halála sokkolta Japánt, hisz annyira ritka a lőfegyverrel elkövetett emberölés a szigetországban, ahol szigorúak is a fegyvertartási szabályok. Fumio Kisida miniszterelnök is kijelentette, szóhoz se jut a történtektől, és közölte, az ország „sohasem adja meg magát az erőszaknak”.

Kapcsolódó
Belehalt sérüléseibe a meglőtt japán exminiszterelnök
Egy kampányeseményen lőtt rá egy férfi, akit elfogtak a rendőrök.

Hogy történt a merénylet?

Abe a közelgő japán felsőházi választások miatt kampányolt egy jelölt mellett a déli Nara városában. A támadó hátulról nyitott tüzet az épp mikrofonba beszélő politikusra. Közel sétált áldozatához, majd kétszer rálőtt. Fényképek is felkerültek az internetre arról, hogy pár méterrel Abe mögött állt a lövések előtt. A biztonsági emberek egyből leteperték a merénylőt, aki nem is akart elfutni.

A gyilkos fegyver abszolút barkácsmunka: fém és fa alapanyagokból készült, össze lett szigszalagozva. Több ilyen fegyvert és robbanóanyagot is találtak a gyanúsított otthonát átkutató rendőrök.

Yomiuri Shimbun / AFP

Abét egyből kórházba szállították, de nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. A nyaka és a szíve környéke is megsebesült. A lövések után még magánál volt, de mire bevitték a kórházba, már nem mutatott életjeleket. Így is órákat küzdöttek az orvosok és ápolók az újraélesztéséért, több mint száz egységnyi vért kapott, de helyi idő szerint délutáni fél 6-kor halottnak nyilvánították.

Globális részvét

Nemcsak Japánt sokkolta az eset, a világ több vezetője értetlenségét fejezte ki és részvétet nyilvánított. Így tett a leköszönő brit kormányfő, Boris Johnson és Joe Biden amerikai elnök is. Utóbbi elrendelte, hogy a hétvégén engedjék félárbocra az amerikai zászlókat. Jair Bolsonaro brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el (elnöki kampánya idején anno őt is meglőtték, súlyosan megsérült akkor). Mint megírtuk, Orbán Viktor magyar kormányfő is elbúcsúzott Abétól.

Abét dicsérték az ázsiai vezetők is, így Narendra Modi indiai miniszterelnök és Jun Szukjiol dél-koreai elnök, de még a Japánnal olykor rossz viszonyt ápoló Kína külügyi szóvivője, Zsao Licsian is sokként írta le az esetet. Ő hozzátette, nem szabad ezt a kínai-japán viszonnyal összekötni. Abe ugyanis növelni akarta Japán katonai szerepét, sőt változtatni akart a világháború óta pacifista, csak védelemre berendezkedő katonai doktrínán is.

Punit PARANJPE / AFP Egy művész tiszteleg e rajzzal Abe előtt az indiai Mumbaiban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik