Nagyvilág

Belehalt sérüléseibe a meglőtt japán exminiszterelnök

David Mareuil / Anadolu Agency / AFP
David Mareuil / Anadolu Agency / AFP

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Sindzó volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek – írja a BBC. A hírt pártja egyik tisztviselője is megerősítette. A politikus a vasárnapi felsőházi választások előtt Nara városában tartott beszédet. A lövések után a pulpituson esett össze; a hírügynökségi jelentések szerint egy házilag barkácsolt lőfegyverrel lőttek rá. A 67 éves politikus a földre esett, miután hátulról eltalálták.

Kapcsolódó

Az NHK szerint a rendőrség egy negyvenes éveiben járó férfit gyanúsít az akció elkövetésével. A narai férfit őrizetbe vették, de további részleteket nem közöltek. A támadás egyik szemtanúja azt mondta a helyi műsorszolgáltatónak, hogy az első lövés után Abe hátratántorodott, majd a második lövést követően esett a földre. Az amatőr videófelvételeken az látszik, hogy Abét a kísérete veszi körbe, miközben füst tölti be mögötte a levegőt.

A feltételezett támadó a hírek szerint nem próbált elmenekülni, a helyszínen vették őrizetbe. Abét helikopterrel szállítottak kórházba.

Abe két cikluson át töltötte be a miniszterelnöki posztot, 2020-ban egészségi állapotára hivatkozva mondott le tisztségéről, a politikából azonban nem szállt ki, továbbra is a kormányzó Liberális Demokrata Párt fontos szereplője maradt, Narában a párt egyik képviselő-jelöltjét támogatta fellépésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik