A következő élő közvetítés része Finnország hivatalosan is kéri felvételét a NATO-ba, a svéd kormánypárt is jelezte csatlakozási szándékát

Szijjártó: Még nem érkezett olyan javaslat Brüsszelből, ami kompenzálna egy olajembargót

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül
JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül

Amennyiben az Európai Bizottság olajembargóról szóló javaslatot szeretne elfogadni, akkor pénzügyileg és fizikailag is garantálnia kell, hogy az nem okoz kárt a magyar embereknek, nem sérül Magyarország energiaellátásának biztonsága – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, amennyiben most elfogadnának egy olajembargóról szóló javaslatot, akkor lehetetlen lenne beszerezni a Magyarország működéséhez szükséges kőolajat.

Jelenleg az Európai Bizottságon múlik, hogy lesz-e bármiféle megállapodás

– emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, a magyar kormány álláspontja világos, ugyanakkor még nem érkezett olyan javaslat Brüsszelből, amely kompenzálni tudná azt a várhatóan 55–60 százalékos magyarországi üzemanyag-drágulást, amelyet egy olajembargó bevezetése jelentene. Szijjártó közölte, egy olajembargó Magyarországra gyakorolt hatásai könnyen kiszámolhatók, a kormány pedig csak akkor hajlandó beleegyezni egy ilyen javaslatba, ha az Európai Bizottság megoldást ad az általuk okozott problémákra. Az első ilyen, hogy a magyarországi kőolaj-finomítót technológiailag teljesen át kellene alakítani 500–550 millió euróból, másrészt további 200 millió eurós költséggel növelni kellene a Horvátországból érkező kőolajvezeték kapacitását – mondta a miniszter, aki szerint olyan mértékben kellene modernizálni a magyar energiarendszert, amely 15–18 milliárd euróba kerülne, és szakértők szerint 5 év alatt lenne kivitelezhető. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik