Szlovákia a kötelező Covid-oltást fontolgatja

Kötelező karantén is jöhet, ha valaki elhallgatja, hogy magas kockázatú országból tért haza.

Az egészségügyi miniszter beszélt arról, hogy komolyan fontolóra veszik a kötelező karantén, illetve a kötelező oltás bevezetését – írja a Paraméter. Vladimír Lengvarsky a DenníkN-nek azt mondta, azoknak lenne kötelező a karantén, akik eltitkolják, hogy magas kockázatú országban jártak.

Ezt ellenőrzik a mobilszolgáltatók segítségével. Így derült ki az is, hogy több mint 500 állampolgár járt az Európa-bajnokság budapesti meccsén, majd 270-en jelentkeztek be tesztelésre. A tárca tart attól, a portugál szurkolók őket is megfertőzhették a koronavírus indiai (delta) variánsával, amely miatt a miniszter akár egy egész település karanténját elképzelhetőnek nevezte.

A Paraméter szerint a központi válságstáb ülésén is téma volt a már deltára átkeresztelt variáns terjedése Nagy-Britanniában,  Portugáliában. Figyelmeztetettek is rá, hogy egyik napról a másikra változhat egy ország besorolása, aki külföldre utazik, arra teljesen más feltételek várhatnak hazatérésekor, mint amikor elment.

Koronavírus - Még több hír a témában

Szlovákiában erősíteni akarják az oltáskampányt, de már nem reklámozzák az orosz vakcinát, mert hamarosan lejár a szavatossága. Az átoltottságot azzal növelnék, hogy egyes csoportoknak kötelezővé tennék az oltást. Vladimír Lengvarsky azt mondta: ez vonatkozhatna bizonyos szakma képviselőire, korcsoportokra, például a 60 év felettiekre. Ezzel a kérdéssel a válságstáb is foglalkozott, a lehetőséget jelenleg az igazságügyi minisztérium vizsgálja.

A Paraméter szerint a szlovák rendőrség intenzívebb ellenőrzéseket tart a Medve-Vámosszabadi határátkelőn pénteken és szombaton.