Nagyvilág

Orbán szerint lehetnének szorosabbak a magyar-fehérorosz kapcsolatok

A magyar-fehérorosz politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztését szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel folytatott tárgyalása első, sajtónyilvános részében.

A Függetlenségi Palotában Orbán Viktor megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő az első magyar miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz Fehéroroszországban.

Régóta tartoztunk ezzel a látogatással

– jegyezte meg, jelezve azt is, hogy Aljakszandr Lukasenka utoljára 1994-ben járt Magyarországon. Hozzáfűzte, reméli, ez is változik majd.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország között nincs semmilyen rendezetlen vitás kérdés, nincs politikai érdekütközés, a tisztelet kölcsönös.

Elvileg minden jó

– folytatta Orbán Viktor , ám „ebből keveset hoztunk ki, nem elég szorosak a politikai kapcsolataink”, a gazdasági együttműködés volumene is szerény, pedig Fehéroroszország egy fejlett ország, Magyarország mindig is tisztelte a gép- és élelmiszeriparát, kultúráját, sportteljesítményét.

A kormányfő reményét fejezte ki, hogy a mostani találkozó komoly előrelépést jelent majd. „Az együttműködés őszinte szándékával érkeztem önökhöz”, mondta.

Aljakszandr Lukasenka szintén arról beszélt, hogy sem a politikai, sem a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok nem felelnek meg annak, mint amit elérhetne a két ország. Az áruforgalom mértékének is nagyobbnak kellene lennie a jelenleginél Magyarország és Fehéroroszország között, mondta.

Hangsúlyozta, mindkét félnek mindent meg kell tennie a kétoldalú, valamint az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti kapcsolatok fejlesztéséért. Az elnök hozzátette, a vállalt megegyezéseket országa teljesíti.

A hivatalos látogatás programja később sajtótájékoztatóval, majd délután a magyar és a fehérorosz fél között több kétoldalú megállapodás aláírásával folytatódik.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik