Nagyvilág

„Már nem a képviselőkért tüntetnek”

A szeptemberi városi választásokon független képviselőként akart indulni, de érvénytelennek nyilvánították aláírásainak nagy részét. Most tüntetéseket szervez és az aláírásaiért küzd Moszkvában. Nyolc nap fogság után nyilatkozott lapunknak Alekszandr Szolovjov.

Alekszandr Szolovjov 2016-ig az egyetlen független moszkvai dumatag, Dmitrij Gudkov asszisztense volt. Ez után az orosz emberjogi szervezettel, az Open Russiával kezdett együttműködni, ahol 2017-ben igazgatónak jelölték. 2019-ben egykori főnöke, Gudkov mellett ő is indulni szándékozik a moszkvai tanács tagjainak választásán.

Idén júliusban nyolc napra egy olyan börtönbe került, ahova a fehérgalléros bűnözőket zárják. Cellatársai mondták el neki, hogy ez az intézmény a többihez képest is nagyon rossz állapotban van, Oroszországban ugyanis olyan kevés embert ítélnek el hivatali bűncselekmények miatt, hogy évtizedek óta nem újították fel a börtönüket.

Minden öreg volt, koszos és büdös. A matracokba és a párnákba emberi ürülék ivódott

– meséli Szolovjov, akit július 27-én egy moszkvai tüntetésen vettek őrizetbe. Négy órányi várakozás után bevitték őket a rendőrkapitányságra, ahonnan nagyjából húsz társát bírsággal elengedték, ő viszont egy másik kapitányságra került, ahol látta, hogy a letartóztatásához készítik elő a papírokat. Másnap reggel volt a tárgyalása. Nyolc nap elzárást kapott, és azt mondja, hogy ezzel még jól járt, hiszen más jelöltek nála sokkal több időt töltöttek rács mögött.

Amikor vasárnap este kiengedték, csodálkozott, hogy nem vették rögtön újra őrizetbe, mert erre is volt példa az utóbbi hetekben más ellenzéki politikusoknál.

Nem akarok hős lenni, nem akarok börtönbe menni

– mondja, de hozzáteszi, nem fogja elhagyni Oroszországot és folytatja a kampányolást is.

A moszkvai tüntetések részt vevőit arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy a demonstrációkra nem volt engedély. A jelölteket pedig a tüntetés megszervezéséért, ők azonban azt mondják, bármikor jogukban áll találkozni a választópolgárokkal. Szolovjovot a bíróságon hivatalosan azért ítélték el, mert egy Facebook-posztban arra kérte az embereket, továbbra is tüntessenek Moszkváért.

Завтрашняя встреча — это ведь действительно не про выборы. Это реально уже про достоинство. Про преодоление страха. Про…

Közzétette: Alexander Solovyev – 2019. július 26., péntek

Szolovjov az utóbbi napokban több interjút adott Oroszországban, és készül a következő, az augusztus 10-ei „találkozóra” – bár valószínűnek tartja, hogy ott is le fogják tartóztatni. Szerinte az államnak az a célja, hogy a választások idejére megossza az ellenzéket, és minél több jelöltet elítéljenek.

Valószínűek tartja, hogy a közeljövőben vádat fognak emelni ellene, és a többi ellenzéki aktivista ellen is erőszakos megmozdulás szervezése miatt. Az egyik jelölt, egy 21 éves férfi ellen már folyik is ilyen eljárás, akár 8 év börtönt is kaphat.

A tüntetések

Moszkvában négy hete minden hétvégén tüntetések vannak, amióta a szeptemberi duma választásról kizárták az ellenzéki jelölteket. A megmozdulásokon a rendőrség több ezer embert vett őrizetbe.

 Már nem a képviselőkért tüntetnek, hanem az őket ért igazságtalanság miatt. Mert a kormány nyíltan megmutatta: nem számítanak neki az emberek. Mindig tudtuk, hogy így működik a rendszer, de ilyen nyilvánvalóan és feltűnően jogellenes eset még nem történt. Az emberek azt érzik, hogy megcsalták őket. Főleg, akik aláírták az íveket, de a kormány eltörölte az aláírásukat, mondván, hogy nincsenek benne az adatbázisukban

– mondja Szolovjov.

Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Szeptember 8-án 7,2 millióan választanak majd 45 törvényhozót a moszkvai városi dumába. A tüntetéshullám eredeti oka az, hogy az ellenzéki jelöltek aláírásait érvénytelenítette a moszkvai választási bizottság, kizárva ezzel 57 jelöltet.

Bár a kormány a legtöbb aláírását érvénytelenítette, Szolovjovnak azért sikerült megmentenie négyszázat. Még kétezer érvénytelennek ítélt aláírása van, ebből ezerötszáz érvényességét kéne bizonyítania ahhoz, hogy elindulhasson a választáson. A legtöbb aláírás esetében a lakcímbe, illetve betűhibákba kötöttek bele, szerinte mondvacsinált okokkal.

Egyre több orosz hajlandó tüntetni, Putyin rendszere Moszkvában kaphat ütést
Márpedig az országban a lakosság alig fele gondolja úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok.

A jelöltek most a Központi Választási Bizottsághoz fordulnak. Szolovjov szerint nincs sok esélyük, de több, mintha bíróságra mennének. A választási bizottság elnöke ugyanis Ella Pamfilova korábbi ombudsman, aki a jelölte szerint „egészen őszinte ember”, így némi reményük van arra, hogy érvényesíti az aláírásaikat.

Kiemelt kép: Maxim ZMEYEV / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik