Nagyvilág

Több mint ezer tüntetőt vitt be a moszkvai rendőrség az ellenzéki demonstrációról

Példátlan léptékű rendőrségi megtorlással reagáltak az orosz hatóságok szombaton az ellenzék engedély nélkül megtartott moszkvai választási tüntetésére, százakat állítva elő a több mint fél napja tartó akcióban.

Az orosz belügyminisztérium késő esti közlése szerint estére már az ezret is meghaladta a tüntetés résztvevői közül előállított személyek száma.A délelőtt 11 órára meghirdetett megmozdulást azért hívták össze, hogy folytassák tiltakozásukat, amiért az illetékes hatóságok elutasították a fővárosban szeptember 8-ra kiírt helyhatósági választások független képviselőjelölt-aspiránsainak bejegyzését. A választási bizottságok az elmúlt hetekben összesen 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását tagadták meg, azzal az indoklással, hogy többük esetében az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka nem volt hiteles.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint a rendőrök szombat délben legalább 70 embert vittek el a helyszínről, a tiltakozások megfigyelésére szakosodott OVD-Info nevű csoport ugyanakkor 169 őrizetbevételt számolt össze.

A hatóságok egyébként már jó előre őrizetbe vették az ellenzék több ismert tagját, hogy eltántorítsanak mindenkit a nem engedélyezett tüntetésen való részvételtől.

Az újabb megmozdulást Alekszej Navalnij neves ellenzéki aktivista hirdette meg a múlt szombati, több mint húszezres részvétellel megtartott tüntetésen, emiatt őt már szerdán 30 napi elzárásra ítélték. A moszkvai ügyészség emellett adminisztratív eljárást indított további 15 elutasított jelöltaspiráns ellen is, és többüknél házkutatást is tartottak.

Navalnij egyik szövetségese, Ilja Jasin szombaton a Facebookon közölte, hogy az éjjel átkutatták moszkvai lakását, majd őrizetbe vették őt, és az orosz főváros területén kívülre szállították. Kira Jarmis, Navalnij szóvivője pedig a Twitteren azt írta, hogy szombat reggel előállították őt egy másik aktivistával együtt. Több más aktivista is arról számolt be, hogy a házkutatást tartottak náluk.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a közösségi médiában arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség keményen fel fog lépni a közrend fenntartása érdekében. Szobjanyin egyúttal azt hangoztatta, hogy a hatóságok szerint az eseményen a résztvevők életét veszélyeztető súlyos provokációkra kell számítani. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik