Nagyvilág

Repülőjáratokról száműzik a mogyorót

Az egészségügyi vészhelyzetek nem elhanyagolható részét okozzák az allergiás tünetek.

A brit EasyJet fapados légitársaság bejelentette, hogy járataikon többé nem fognak mogyorót árulni, és arra is megkérik utasaikat, hogy allergiás utastársaik érdekében a magukkal vitt mogyorótartalmú ételeket se fogyasszák a gépeken.

A CNN emlékeztet, hogy több légitársaság, így a Qantas, a Southwest, a Lufthansa vagy a British Airways már száműzte a mogyorót a járatairól, de felhívják a figyelmet: nem tudnak teljesen „mogyorómentes” környezetet garantálni, ezért továbbra is kérik utasaikat, hogy jelezzék allergiájukat.

A cikkben idézett felmérés szerint az Egyesült Államokban minden tizedik felnőtt ételallergiától szenved, ezek közt az egyik leggyakoribb a mogyoróallergia. Egy másik kutatás arra mutat rá, hogy a repülőjáratokon az egészségügyi vészhelyzetek 2,2 százalékát allergiás tünetek okozzák.

A betiltással azonban nem ért mindenki egyet, mások mellett az amerikai mogyorótermelők szervezete is feleslegesnek tartja – szerintük például azzal is meg lehet előzni a bajt, ha az allergiás utasok letörölhetik üléseiket indulás előtt. (Illusztráció: Europress – LAURENT/KAREN / BSIP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik