Polt Péter szerint politikai kampány, hogy az Európai Parlamentbe hívták, ezért nem megy el

De továbbra is elkötelezett a szakmai együttműködés iránt.

Az Európai Parlament Költségvetési ellenőrző bizottsága kedden meghívta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy március elején vegyen részt azon a bizottsági ülésen, amelyen szóba kerül az Európai Ügyészséghez csatlakozás kérdése, a szervezett bűnözés elleni fellépés vagy a nemzetközi együttműködések kérdése mellett a legfontosabb kérdésként az OLAF-jelentések magyarországi bizonyítékként való elfogadásának kérdése is.

Kedd délután a legfőbb ügyész levélben nemet mondott a meghívásra.

Mint Inge Gräßle bizottsági elnöknek írta:

még a meghívó megérkezését megelőzően a magyar sajtóban nem csupán a meghívás ténye, hanem annak oly módon értelmezett tárgya is megjelent, hogy az ülés az OLAF Magyarországot érintő ajánlásai nyomán elrendelt nyomozások értékelése lenne.

Polt szerint Jávor Benedek EP-képviselő Facebook-bejegyzése azt a hamis látszatot kelti, hogy a legfőbb ügyésznek megjelenési és beszámolási kötelezettsége lenne a Bizottság felé, ez pedig

egyértelműen olyan politikai dimenzióba helyezi a meghívást, amely a már folyamatban lévlő európai parlamenti választási kampányhoz köthető. A magyar Alaptörvény (Alkotmány) ugyanakkor megtiltja a magyar ügyészségnek, az ügyészség bármely tagjának, hogy politikai tevékenységet fejtsen ki, illetve ilyenben közreműködjön.

Ezért a legfőbb ügyész szerint kerülni kell még a látszatát is annak, hogy a bizottsági meghallgatás politikai kampányeseménnyé váljon. Ugyanakkor továbbra is elkötelezett az Európai Unióban történő szakmai együttműködés iránt.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos