Megszólalt a magyar orvos, akit eltiltottak Angliában a gyógyítástól

Szerinte nem egészen úgy történt minden, ahogy azt a Daily Mail állította.

Nemrég a Daily Mail számolt be arról, hogy hiányos angoltudása miatt csaknem végzetes hibát követett el egy műtét során egy magyar orvos. A brit lap szerint dr. Rákóczy Györgynek még 2009-ben egy kisfiút kellett megműtenie végbélprobléma miatt.

A beavatkozás során fenolinjekciót is használtak, azonban a gyerek a 3 százalékos hígítású helyett a 80-ast kapta, így 30 alkalommal kellett korrekciós beavatkozásokat végezni. A lap szerint a bajt az orvos hiányos nyelvtudása okozta.

A Blikknek most a magyar orvos a történtekkel kapcsolatban azt mondta, azért történt baj a műtét során, mert egy olyan anyag került a műtőbe, aminek nem lett volna szabad ott lennie.

A fenolinjekció csomagolásán nem volt feltüntetve, hogy milyen koncentrációjú, így kaphatta meg a gyermek a jóval erősebb készítményt. Elismerem, ha intravénásan kerül be a fiú szervezetébe, halált is okozhatott volna, de nem így történt. Tudtommal viszont nem volt szükség 30 műtétre az eset után

– mondta az orvos, akit később felelősségre is vontak: három évvel később három hónapra felfüggesztették.

Szerinte nem igaz, amit a Daily Mail állított, miszerint csak felügyelet mellett dolgozhatott emiatt. Mint mondta, két éve nyugdíjba vonult, de szívesen visszamenne a kórházba dolgozni.

Azonban ez egyelőre biztosan nem sikerülhet, ugyanis az orvost nemrég meghallgatta egy testület, amely arra volt kíváncsi, a férfi tud-e annyira angolul, hogy gyógyíthasson. A testület úgy véli, nem tud.